Stahujte: jambandový Muff s novým albem

14. listopad 2013

Kapela Muff funguje na české scéně už třináct let. Tvrdšímu zvuku na nové desce Vol. 2. odpovídá i adekvátní výměna vydavatele. Novinku si můžete stáhnout zdarma nebo za dobrovolný příspěvek v odkazu níže.

Muff čerpá ze dvou odlišných hudebních světů: na jedné straně z živosti, improvizace a volné interakce jazzu, na druhé z groovověji založené fusion, rocku a elektroniky. „Místy mám pocit, že dvojrozměrnost záznamu nemůže dokonale vystihnout energii, která z hudby tryská. Navzdory velkému množství elektroniky je totiž hudba Muffu živá, není to žádné postprodukční puzzle,“ napsal o jejich předchozím eponymním albu publicista Roland Kánik.

Vůdčí osobnosti Muffu, saxofonista Marcel Bárta a klávesista Jakub Zitko, nezastírají své inspirace, které podle nich nepocházejí ani tak z „dřevního jazzrocku“ 70. let, jako spíše z pozdější vlny jambandů a newyorského downtownu:

„Určitě se nejedná o jazzrock v tom původním významu, kdy jej naplňovaly kapely jako The Mahavishnu Orchestra, Return To Forever nebo Spectrum Billyho Cobhama. Podle mého názoru měla na Muff větší vliv scéna newyorského downtownu. V jazzovější podobě John Zorn, Dave Douglas a Marc Ribot, případně Medeski, Martin & Wood, Sex Mob a tak podobně. A možná částečně i moderní vážná hudba a avantgarda,“ vysvětlil pro časopis Harmonie klávesista kapely Jakub Zitko.

Stahujte album Vol. 2 zdarma nebo za příspěvek kapele:

 

 

Většinu skladeb pro nové CD napsal saxofonista Marcel Bárta. „Oproti minulé desce je Vol. 2 určitě světlejší, přímočařejší a asi i tvrdší. Možná také bláznivější, využívající určitých tanečních nebo rytmických klišé, daných do jiných souvislostí, kde působí v konfrontaci s jinými světy a příběhy. Ale to se týká jen některých skladeb, jiné jsou více písničkami, pokud se to tak v našem pojetí dá nazvat,“ dodává.

03005574.jpeg

S tvrdším zvukem jde ruku v ruce i změna vydavatele: album Vol. 2 vyšlo u známého undergroundového labelu Polí 5 Josefa Jindráka. Ten v zápětí po fyzickém vydání umístil kompletní nahrávku na web Bandcamp, kde si jej zájemci mohou stáhnout buď za dobrovolný příspěvek, nebo i zdarma. Svou politiku vysvětluje přímočaře: „Jsem hlavně majitel obchodu, a až pak vydavatel. Což je úplně odlišná situace od jiných vydavatelství závislých na zisku. Mně tolik na počtu stažení nesejde, i když každý příspěvek kapele samozřejmě pomůže,“ říká Jindrák.

Rozhovor s Jakubem Zitkem o novém albu přinese pořad Jazzové novinky na stanici ČRo Jazz ve čtvrtek 14. listopadu (14:00). Křest pak proběhne v pražském klubu Jazz Dock 20. listopadu.

autor: Petr Vidomus
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.