ČRo Jazz vyhodnotil nejlepší jazzová alba roku 2014

13. květen 2015

Český rozhlas Jazz vydal katalog všech jazzových alb, která vyšla v roce 2014. Pod názvem Česká jazzová sklizeň se skrývá nejen soupis vydaných nahrávek, ale také anketa jazzových odborníků o nejlepší album uplynulého roku nebo přehled jazzových klubů.

Anketu i katalog Česká jazzová sklizeň vydává stanice ČRo Jazz druhým rokem, letos poprvé však vychází nejen v elektronické, ale i v tištěné podobě. „Myslím, že jde o počin, který potěší každého jazzového příznivce. Ti jej mohou získat zdarma v každém dobrém jazzovém klubu, případně si o něj napsat,“ vysvětluje Petr Vidomus, dramaturg ČRo Jazz.

Jak je zřejmé i z vydaného katalogu, také loňský rok byl pro český jazz velice plodný. „Vlastními silami jsme napočítali 42 vydaných desek českého jazzu, což je ještě o pár položek více, než v loňském roce. Někteří z českých jazzmanů, jako Jana Koubková, Noční optika, nebo Emil Viklický, vydali během roku dokonce více titulů,“ dodává Vidomus.

Protože v takovém množství se neorientuje snadno, oslovil rozhlas také několik jazzových odborníků (publicistů, promotérů), aby tyto nahrávky zhodnotili a vybrali podle svého tu nejlepší. „O určení žebříčku či pořadí jsme se nesnažili, přesto můžeme prozradit, že vedle zavedených jmen (Vertigo, Honzák, Hrubý, Najponk) tentokrát bodovala také mladá pražská formace E-Converso,“ upřesňuje dramaturg jazzového rádia.

Prolistujte si katalog online:

Česká jazzová sklizeň není tentokrát jen anketou a katalogem, ale i pokusem o podrobnější zmapování jazzové scény. Letos poprvé je její součástí velká databáze jazzových klubů, festivalů, jazzových škol či skladatelských soutěží. „Je to zkrátka něco, co českému posluchači dosud chybělo – vše o českém jazzovém dění na jednom místě,“ říká Vidomus.

Dvaatřicetistránkovou brožuru distribuuje Český rozhlas zdarma na vybraných jazzových festivalech a ve většině jazzových klubů, posluchači si ji mohou také stáhnout v pdf nebo prolistovat zde.

Česká jazzová sklizeň není jediným pokusem o zmapování jazzové produkce uplynulého roku. Nejdelší historii v tomto oboru mají žánrová ocenění v rámci cen Anděl. „K jejich negativům patří poněkud nesourodé spojení jazzu a blues do jedné kategorie a především upozadění žánrových cen vedle tzv. cen hlavních,“ upozorňuje autor katalogové části, publicista Milan Tesař.

Česká jazzová sklizeň 2014 nejvýše hodnocená alba

E Converso – Konspirační melodie

Pavel Hrubý – Between the Lines

Jaromír Honzák – Uncertainty

Vertigo – Taj

Najponk – A Child Is Born

autor: ČRo Jazz
Spustit audio