Březnová čísla jazzových časopisů: zdarma ke stažení

17. březen 2016

Přinášíme další přehled zahraničních jazzových časopisů, jejichž nejnovější čísla si můžete zdarma a legálně stáhnout. Je mezi nimi nejen legendární Downbeat, ale také další měsíčníky.

DownbeatV obsahu kultovního magazínu tentokrát najdeme velké rozhovory se Stanley Clarkem či Gonzalem Rubalcabou. Titulní článek pak připomíná kariéru Stana Getze. Za pozornost stojí i přehled letních jazzových workshopů ve Spojených státech. V populárním „testu naslepo“ odpovídá saxofonista Jon Irabagon. Ke stažení na tomto odkazu.

NYC Jazz RecordMagazín s tímto názvem byl několikrát označen Asociací amerických jazzových novinářů za nejlepší časopis věnující se jazzu. List distribuovaný v newyorských klubech se zaobírá hlavně děním v Mekce jazzu, avšak přesah výborně zpracované recenzní rubriky (desky, koncerty) je nepochybně větší.Aktuální číslo obsahuje rozhovory s americkým basistou Michaelem Formankem, kytaristou Philipem Catherinem či trumpetistou Thomasem Hebererem. Výstižně napsané jsou také reportáže koncertů. Stahujte zde.

Earshot JazzČasopis vydává stejnojmenná nezisková organizace založená v roce 1984 v Seattlu. Měsíčník vychází již přes 25 let a přináší recenze i profily regionálních jazzových umělců stejně jako články s širším dosahem. Březnové číslo nabízí zejména rozhovor s ryze saxofonovým kvartetem The Tiptons či například přiblížení historie jednoho z legendárních lokálních klubů. Zdarma ke stažení zde.

03588927.jpeg

Jazz PressUmíte-li alespoň trochu polsky, bude pro vás příjemným překvapením magazín polské stanice RadioJazz.fm, jehož celkové pojetí je výjimečné důrazem na dlouhé erudované texty a stylovou grafiku. Středobodem březnového čísla je jako obvykle několik velkých rozhovorů. Na otázky odpovídá pianista Leszek Możdżer, bubeník Krzysztof Zawadzki, majitel varšavského klubu 12on14 Tomasz Pierchała a pianista Andrzej Jagodziński. Nechybí ani koncertní reportáže, recenze či umělecké fotografie. K dispozici na tomto odkazu.

Le Jazz d'HortensePro ty, kteří ovládají francouzštinu, se nabízí belgický čtvrtletník Le Jazz d'Hortense. Mapuje především jazzové dění a nově vydané nahrávky v Belgii. Zpracováním připomíná spíše obsáhlou festivalovou brožuru, ovšem nenechme se zmást. Součástí je kromě přehledů akcí či recenzí alb a koncertů i několikastránkový rozhovor, tentokrát s bubeníkem Antoinem Pierrem. Stahujte zde.

autor: Jan Mazura
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.