Čtení na jaro: stahujte jazzové časopisy zdarma

12. duben 2013

Přinášíme přehled šesti jazzových časopisů, jejichž nejnovější čísla si můžete zdarma a legálně stáhnout. Je mezi nimi nejen legendární americký Downbeat, ale také zajímavé magazíny z Polska a Británie. Příjemné jazzové počtení!

Earshot Jazz Časopis vydává stejnojmenná nezisková organizace založená v roce 1984 v Seattlu. Měsíčník vychází již 25 let a přináší zejména recenze a profily jazzových umělců této oblasti, nicméně také články s širším dosahem. Dubnové číslo se mimo jiné přináší rozhovor s basistou Lukem Bergmanem, který je nejen schopným instrumentalistou, ale hlavně organizátorem jamů s názvem Racer Sessions. Nový Earshot Jazz si stáhněte zde.

Downbeat Americký jazzový měsíčník Downbeat nabízí své dubnové číslo ke stažení zdarma. Titulním materiálem je rozhovor s japonskou pianistkou Hiromi o jejím novém albu Move. Uvnitř dále najdete profil vibrafonisty Bobbyho Hutchersona nebo „Blindfold Test“ s italským trumpetistou Paolem Fresu. Nechybí obsáhlá recenzní rubrika s mnoha aktuálními nahrávkami. Dubnový Downbeat si stáhněte zdarma zde.

02866035.jpeg

Jazz Inside Měsíčník Jazz Inside funguje spíše jako průvodce jazzového dění v New Yorku a okolí. Nicméně přináší i rozhovory a recenze s obecnějším dosahem. Hlavními materiály dubnového vydání (48 stran) je velký rozhovor s kytaristou Kevinem Eubanksem o novém CD The Messenger. Zajímavostí je i interview s Kevinovými sourozenci, bratry Robinem (trombón) a Duanem (trubka) Eubanksovými. Další kratší interview obsahuje i rubrika upozorňující na zajímavé koncerty (Christian Scott, Hiromi, Artuto Sandoval). Dubnové číslo Jazz Inside stahujte zde.

Jazz UKBritskou jazzovou scénu mapuje dvouměsíčník Jazz UK. Tento časopis je distribuován zdarma po stovkách klubů a hudebních obchodů po celé Británii. Stěžejním materiálem čísla je rozhovor s pianistou Davem Stapletonem, který od roku 2008 vede progresivní vydavatelství Edition Records (vydává desky Mariuse Neseta, Phronesis, Ivo Neameho apod.). Významná je i reflexe německého hudebního veletrhu JazzAhead. Nové číslo časopisu Jazz UK stahujte zdarma zde.

02866036.jpeg

New York City Jazz Record Magazín s tímto názvem byl několikrát označen JJAA (asociace jazzových novinářů) za nejlepší časopis věnující se jazzu. List distribuovaný v newyorských jazzových klubech se zaobírá hlavně děním v „Mekce jazzu“, přesah výborně zpracované recenzní rubriky (desky, koncerty) je však nepochybně větší. V dubnovém čísle najdete mimo jiné rozhovory s Jamie Saftem nebo Julianem Lagem. Časopis vyniká obsáhlým koncertním průvodcem po New Yorku a okolí. Dubnové číslo stahujte zde.

Jazz Press Umíte-li alespoň trochu polsky, bude pro vás příjemným překvapením jazzový magazín polské stanice RadioJazz.fm. Dubnové číslo magazínu Jazz Press má úctyhodných 121 stran a je dostupné i ve formátech vhodných pro elektronické čtečky. Zahrnuje hlavně recenze koncertů z poslední doby (Aga Zaryan, Oregon, Dean Brown, Chris Botti atd.). Velice přínosný je podrobný přehled nově vydaných nahrávek a rozhovory s několika polskými jazzmany. Nechybí také užitečné jazzové „kalendárium“. Aktuální číslo Jazz Pressu si stáhněte zde.

autor: Petr Vidomus
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.