Čtení na leden: Stahujte jazzové časopisy zdarma!

17. leden 2016

Přinášíme přehled zahraničních jazzových časopisů, jejichž lednová čísla si můžete zdarma a legálně stáhnout. Je mezi nimi nejen legendární Downbeat, ale také další měsíčníky.

DownbeatKultovní jazzový magazín nabízí jako tradičně své nové číslo v elektronické podobě zdarma. V obsahu tentokrát najdeme velké rozhovory s písničkářkou Lizz Wrightovou a trumpetistou Kirkem Knuffkem nebo například úryvek z nového životopisu Charlese Lloyda. Za prozkoumání stojí i přehled nejlépe hodnocených loňských alb či hudebně-teoretická sekce pro muzikanty. V oblíbeném „testu naslepo“ odpovídá John Scofield.Ke stažení na tomto odkazu.

NYC Jazz RecordMagazín s tímto názvem byl několikrát označen Asociací amerických jazzových novinářů za nejlepší časopis věnující se jazzu. List distribuovaný v newyorských klubech se zaobírá hlavně děním v „Mekce jazzu“, avšak přesah výborně zpracované recenzní rubriky (desky, koncerty) je nepochybně větší. Aktuální číslo obsahuje rozhovory s pianistou Jackym Terrassonem, cellistkou Okkyung Leeovou a flétnistou Hubertem Lawsem. Výstižně napsané jsou také reportáže ze zahraničních festivalů nebo recenze desek. Lednové číslo zdarma stahuje zde.

Jazz PressUmíte-li alespoň trochu polsky, bude pro vás příjemným překvapením magazín polské stanice RadioJazz.fm, jehož celkové pojetí je výjimečné důrazem na dlouhé erudované texty a stylovou grafiku. Středobodem lednového čísla je jako obvykle několik velkých rozhovorů, mj. s pianistou, skladatelem a dirigentem Nikolou Kołodziejczykem a trumpetistou Jerzym Malekem. Nechybí ani koncertní reportáže či umělecké fotografie. K dispozici na tomto odkazu.

03549434.jpeg

Jazz InsideMěsíčník Jazz Inside funguje spíše jako průvodce jazzového dění v New Yorku a okolí, nicméně přináší i články s obecnějšími tématy. Nejaktuálnější vydání je spjaté s lednovým ECM Jazz Festem. Přináší stručnou historii slavného vydavatelství a nového festivalu, včetně rozhovoru s účinkujícími Michaelem Formankem nebo Davidem Tornem. Interview s bubeníkem Chesem Smithem či pianistou Aruanem Ortizem rovněž zasluhují pozornost.Download zdarma zde.

Earshot JazzČasopis vydává stejnojmenná nezisková organizace založená v roce 1984 v Seattlu. Měsíčník vychází již 25 let a přináší recenze i profily regionálních jazzových umělců stejně jako články s širším dosahem. Lednové číslo nabízí zejména rozhovor se známou „west-coast“ vokalistkou Gail Pettis či pravidelný přehled nejzajímavějších plánovaných akcí na americkém severozápadě. Stahujte zde.

autor: Jan Mazura
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka