Cuong Vu nabídl svá alba ke stažení zdarma

18. květen 2011

Avantgardní trumpetista Cuong Vu na sebe v poslední době upozornil nejen dvěma novými alby, ale také vcelku netradičním krokem: čtyři své starší nahrávky nabídl legálně a zdarma ke stažení.

Ačkoli slovo „avantgardní“ se vyskytuje ve spojení s trumpetistou vietnamského původu (od šesti let žil v Seattlu) velmi často, na rozdíl od mnoha svých kolegů z newyorského downtownu (kde hrál v klubech jako Knitting Factory a Tonic) se nevyhýbal ani přístupnějším formám jazzu – zde se patří vzpomenout na jeho dvě alba s Patem Methenym (Speaking of Now a The Way Up), která získala cenu Grammy.

Nicméně je pravda, že mnohem zajímavější než jeho sidemanská role v bandu slavného kytaristy, jsou jeho velmi progresivní sólová alba. Jejich osobitost asi nejlépe vystihl publicista Ken Waxman pro Jazz Weekly: „Nikdo si nemůže trumpetistu Cuonga Vu splést s nekonzervativními Mladými lvy. Ačkoli je dost mladý, dostatečně vzdělaný i velmi zkušený, nezdá se, že by měl zálibu v nekreativním oprašování bebopu, které charakterizuje ostatní mladé trumpetisty.“

Po dlouhodobém angažmá v New Yorku se Vu přestěhoval nedávno zpět do Seattlu, kde vyučuje na jazzové katedře a hrává často s mladou místní generací hudebníků, která ho, zdá se, velmi inspiruje. Jak už jsme dříve informovali, výsledkem této spolupráce se stalo nové album avantgardní skupiny Agogic (které si můžete zdarma stáhnout zde).

02313116.jpeg

Na tamním novém labelu Table & Chairs Records nyní také vydal reedice svých klíčových alb: cenu za ně si překvapivě stanovíte sami (name your price). Jde jednak o triová alba Pure a Come Play With Me, která vyšla dříve na (dnes neexistujícím) labelu Knitting Factory Records. V tomto případě je nevydal v původní verzi, ale na jedné ucelené kompilaci s novým názvem This, This, and That. Stáhněte si ji zde.

Poslechněte si ukázku:

Cuong Vu 4-tet - I Shall Never Come Back by batcat

V roce 2005 vydal Vu oceňovanou desku It's Mostly Residual s basistou Stomu Takeshim a bubeníkem Tedem Poorem. Vyšla však pouze u japonského labelu Intoxicate a byla poměrně obtížně dostupná. Nyní je ke stažení zdarma zde.

Rok 2007 znamenal pro Cuonga Vu premiéru nového alba Vu-Tet, což je vlastně zmiňované trio rozšířené o saxofonistu a klarinetistu Chrise Speeda. Nekompromisní fúze rocku a free-jazzu vyšla tehdy u nezávislého labelu Artistshare. Také Vu-Tet si nyní můžete stáhnout zdarma.

02340048.jpeg
autor: Petr Vidomus
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.