Jazz ke stažení: Berenika s Viklickým a DoMa

17. červenec 2013

Také na českém internetu se občas objeví jazzové nahrávky, které jsou ke stažení zdarma a legálně. Nyní přinášíme odkazy jednak na novinku zpěvačky Bereniky Kohoutové, jednak na starší, ale oceňované album dua DoMa Ensemble.

Berenika meets jazz je název nové sólové desky herečky a zpěvačky Bereniky Kohoutové (1991). Ve skutečnosti ovšem Berenika potkala Emila Viklického. Stalo se tak náhodou při natáčení televizního filmu Rytmus v patách, k němuž Viklický dělal hudbu a Berenika v něm hrála a zpívala jazzovou zpěvačku. Ta role se jí zalíbila natolik, že ji začala realizovat a ze setkání mladé herečky a zasloužilého jazzmena vznikla tvůrčí dvojice.

Berenika píše texty a zpívá, Emil Viklický skládá a hraje na klavír. Ke spolupráci přizvali i další jazzmany Tomáše Hobzeka, Petra Dvorského, hostují i Miroslav Hloucal nebo Petr Kalfus.

Poslechněte si ukázku:



Výsledkem je originální popjazz, který míchá prvky swingu a mladistvé drzosti, někdy i překvapivé lyričnosti. Na desce stojí vedle sebe původní skladby i přejaté standardy, jako například duet Je nebezpečné dotýkat se hvězd s Vojtěchem Dykem.

Celé album Berenika meets jazz si můžete (po registraci) zdarma stáhnout zde.

Oceňovaný DoMa Ensemble

Úplně z jiného soudku je hudba, kterou prezentuje české duo DoMa Ensemble. Jde o jedinečné spojení hlasu, violoncella a saxofonů a zároveň dvou muzikantských osobností s velkou zkušeností na poli vážné, jazzové i experimentální hudby – Marcela Bárty a Doroty Barové. Výsledkem je pestrá koláž hudby bez hranic, která byla oceněna i nominací na Cenu Anděl v kategorii alternativní hudba (2012).

Deska DoMa vyšla sice už v roce 2011, nyní je ale ke stažení zdarma, nebo za dobrovolný příspěvek kapele. Album můžete stáhnout zde:



Další alba k legálnímu stažení najdete také v naší rubrice Stahujte.

autor: Petr Vidomus
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka