Jazz Sampler No. 10 – jarní nadílka alb zdarma

25. duben 2013

Na internetu existuje spousta zdrojů, kde lze získat jazzovou hudbu legálně a zdarma. Po čase přinášíme další výběr těch nejzajímavějších nahrávek. Máte-li tip na podobně zajímavé zdroje, klidně nám napište.

LEGÁLNĚ A ZDARMA Album stáhnete kliknutím na titulek každého z odstavců, nebo na přiložený přehrávač. Stahovat můžete zdarma (pokud při objednávce zadáte částku 0), nebo za dobrovolný příspěvek kapele (name your price).

Janek Gwizdala – Theatre by the SeaV Anglii narozený baskytarista Janek Gwizdala působí již více než deset let v New Yorku, ať už jako leader vlastních uskupení či brilantní sideman. Na albech či pódiích hrál po boku takových es jako Mike Stern, Pat Metheny, Hiram Bullock, Wayne Krantz nebo Airto Moreira. Svou hudbu popisuje jako mix rockových Foo Fighters a Milese Davise. Na novém Gwizdalově albu hrají Randy Brecker, Mike Stern nebo Peter Erskine a stáhnout si je můžete zdarma.



The Next Chapter - Gary Burton with The Jazz JoustersNa remixech desítky let starých jazzových nahrávek se mohou sejít kultovní postavy minulosti se zvukem a technikou současnosti. Na podobném principu staví i volná komunita dídžejů známá pod jménem Jazz Jousters – vybere si některou klasickou jazzovou osobnost a každý ze členů (rozesetých po celém světě) její tvorbu upraví podle svého uvážení. Jedním z dalších počinů téhle party jsou remixy tvorby legendárního vibrafonisty Garyho Burtona.



Maciej Grzywacz – Do DziesięciuKytarista Maciej Grzywacz u nás sice není v obecném povědomí, znalci ale vědí, že v Polsku patří k vycházejícím jazzových hvězdám. Na svém kontě má čtyři sólová alba. V tomto případě jde o první CD jeho skupiny 0-58, která už v současnosti neexistuje a její nahrávky jsou v obchodech obtížně dostupné. Jde o pozoruhodný projekt se zpěvačkou Krystynou Stańko, který byl v době svého vydání (2001) nominován i na polské Fryderyky (obdoba českých Andělů). Máte-li rádi neortodoxní polský jazz, pak se stažením určitě neváhejte!



Seattle Jazz Composers Ensemble - SJCE Volume 1Na severozápadě Spojených států již několik let funguje komunita jazzových skladatelů sdružená pod hlavičkou Seattle Jazz Composers Ensemble. Podle svých slov se snaží zlepšit podmínky jazzového vzdělávání i skladatelské profese obecně a tímto projektem pak přispět k mezižánrové spolupráci a rozšiřování pole působnosti moderních bigbandů. Výsledkem je i toto album, které je nyní k dispozici zdarma.



Maurício Gerace – FotossínteseBasista Maurício Gerace je zástupcem mladé jazzové scény v Brazílii. Jeho nové trio Gerace kombinuje hlavně v autorských kompozicích jazz s brazilskými rytmy. V projektu Fotossíntese pak chtěl dát autor rovnocenný prostor jak kompozici, tak samotným hudebníkům, proto s oblibou hovoří o „kolektivní kompozici“. „Každé koncertní provedení představuje skladby v trochu jiném světle – záleží jen na místě a spoluhráčích,“ dodává Maurício Gerace a své nové album nabízí ke stažení zdarma.



Noize Control - Not Your Father's JazzBubeník, skladatel a nahrávací mistr Mike Cassels momentálně žije a pracuje v Kingstonu (Ontario, Kanada). Spolupracoval s mnohými jazzovými umělci jako Kenny Wheeler, Mike Murley, Andrew Rathbun, Chet Doxas, David Brad a další. Tato jeho nahrávka vznikla v roce 1996 se skupinou Noize Control. Máte-li rádi world-jazz-rockovou fúzi, pak lze album jen doporučit ke stažení!



Oblio – Oblio Debut mladé americké formace Oblio přináší volně improvizovanou hudbu s dominantním hlasem kytaristy Ashe Kurtze. Jde o autorskou tvorbu skupiny, která jazz kombinuje s názvuky indie, folk-rocku a free. Jak sami říkají: „Kdyby Bon Iver, Andrew Hill a Jim Black měli dítě… jmenovalo by se právě Oblio.“ Stáhněte si zdarma album a posuďte sami.



Pozn. Uvedené nahrávky pocházejí pouze z legálních zdrojů, většinou jsou volně dostupné na stránkách umělců či vydavatelství (pod licencemi Creative Commons apod.). Hudební soubory nejsou umístěny na serverech Českého rozhlasu. Za obsah umístěný na externích stránkách neneseme odpovědnost.

autor: Petr Vidomus
Spustit audio

Více o tématu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.