Jazz Sampler No. 21 – Stahujte zdarma jazzová alba

20. leden 2016

Po měsíci přinášíme další přehled jazzových alb, která jsou na internetu legálně a zdarma ke stažení. Víte o dalších? Pošlete nám svůj tip na email jazz@rozhlas.cz!

Album stáhnete po kliknutí na titulek alba nebo na odkaz "download" v přehrávači. Můžete tak učinit zcela zdarma (při zadání „0“), nicméně interprety, jejichž hudba vás výrazně osloví, můžete podpořit i dobrovolným příspěvkem (name your price).

Supanic² | Sorger | LipowiczSoudobě, avšak nikterak avantgardně zní kvartet v čele s tenorsaxofonem a hammondkami působící v rakouském Grazu. Na svém čerstvě vydaném albu přináší pětici výtečně zaznamenaných původních kompozic.

 

Ephrem Luechinger – AREDalo by se říci, že klavír Švýcara Luechingera je dvojitě preparovaný. Nejprve mechanicky uvnitř nástroje a pak vydatně v počítači pomocí celé řady nejrůznějších efektů a střihů. První díl sólové klavírní trilogie ARE YOU PREPARED nabízí prvotřídní zvukovou kvalitu a zejména originální koncept.

 

Gloom Soup – HoamJe prazvláštní směs jazzu, folku a popu podpořená bizarně barevným obalem a hraná na rozladěné piano nejvyšším uměním nebo kýčem první třídy? Hranice mezi nadsázkou a smrtelnou vážností je v případě tria z americké Georgie velmi tenká, ale možná o to zajímavější.

 

Matt Von Roderick – Hero's JourneyAmbiciózní snahu vytvářet skutečně novou fúzi nelze upřít v Los Angeles usazenému trumpetistovi. Jeho schopnost vkusně kombinovat jazzové instrumentální fráze s elektronickými beaty, rapem a zpěvem (obojí ve vlastním podání) je skutečně obdivuhodná. Nebojí se ani barvitých smyčcových textur či prvků tradičního jazzu a současného popu.

 

Noise of Wings – Live at SDQRozsáhlé kompozice v Polsku usazeného anglického saxofonisty staví na táhlých a maximálně prostých melodiích. Ne zcela tradiční témbr dvou tenor saxofonů doprovází na živé nahrávce z loňského prosince pouze kontrabas a bicí.

 

Chadima - Kalfus - Osako - Faix – Levicová avantgardaAlbum plné volné improvizace v podání tří saxofonů a elektroniky pochází z Česka. Záznam vznikl v listopadu 2014 jako v reálném čase vytvořený podklad pro celovečerní sérii dadaistických filmů vybraných dramaturgem Pavlem Strakou. Album stahujte zde.

 

Pozn. Uvedené nahrávky pocházejí pouze z legálních zdrojů, většinou jsou volně dostupné na stránkách umělců či vydavatelství (pod licencemi Creative Commons apod.). Hudební soubory nejsou umístěny na serverech Českého rozhlasu. Za obsah na externích stránkách neneseme odpovědnost.

autor: Jan Mazura
Spustit audio