Jazz Sampler No. 25 – Stahujte zdarma jazzová alba!

10. červen 2016

Po měsíci přinášíme další přehled jazzových alb, která jsou na internetu legálně a zdarma ke stažení. Víte o dalších? Pošlete nám svůj tip na email jazz@rozhlas.cz!

Album stáhnete po kliknutí na titulek alba nebo na odkaz „download“ v přehrávači. Lze tak učinit zcela zdarma (při zadání „0“), nicméně interprety, jejichž hudba vás osloví, můžete podpořit i dobrovolným příspěvkem (name your price).

Matthew Rybicki – DriveModerní, avšak přístupný akustický jazz přináší plně profesionální a plnohodnotná nahrávka newyorského kontrabasisty. Pravděpodobně původní skladby interpretuje pianové trio, rozšířené místy o perkuse, vokál a tři dechy. Kromě lídra vyniká svou hrou klavírista Gerald Clayton.

 

Pcknckr – Pcknckrs WelcomeProducent Pcknckr pochází z Frankfurtu. Na své pomalé, uvolněné a výtečně zpracované hiphopové beaty nanáší zastřené improvizace saxofonu a piana nebo rap.

 

Mike Cassells – A Month Of Sunday Experiments, Volume 7Každá z prokomponovaných skladeb povedeného pětipísničkového EP byla napsána a zároveň natočena v jeden den, vždy v neděli. Kanadský multiinstrumentalista bere jako základ akustický jazz, který však občas obohacuje o zvuk syntezátorů nebo prvky art rocku.

 

Coalman – noNejobskurnější nahrávkou tohoto výběru je letošní debut ruské dvojice Varna (saxofon/trumpeta) a Trifana (bicí). Jejich volné improvizace ocení spíše nároční posluchači.

 

Saul's Jazz Café – Open Mic Nite 1975Fragmenty raritního záznamu jamu uskutečněného kdesi v New Orleans roku 1975 byly upraveny do 11 chilloutových tracků pro sólové Rhodes piano. Originální a zajímavě zpracovaný projekt.

 

Janek Gwizdala – Mystery to MeStarší deska původem londýnského basisty a producenta vznikla ve studiu, ale před živým publikem. Sbírka vkusných kompozic v duchu melodické fusion stále působí aktuálně i díky silným Gwizdalovým spoluhráčům jako Gretchen Parlato, Grégoire Maretovi, Marku Turnerovi či Jojo Mayerovi.

 

Pozn. Uvedené nahrávky pocházejí pouze z legálních zdrojů, většinou jsou volně dostupné na stránkách umělců či vydavatelství (pod licencemi Creative Commons apod.). Hudební soubory nejsou umístěny na serverech Českého rozhlasu. Za obsah na externích stránkách neneseme odpovědnost.

autor: Jan Mazura
Spustit audio