Jazz Sampler No. 3 – jazzová alba legálně a zdarma

25. duben 2011

Na internetu existuje spousta zdrojů, kde lze získat jazzovou hudbu legálně a zdarma. Nyní jsme se zaměřili na nová alba, kde si cenu určujete sami. Můžete si je tedy stáhnout buď zdarma, nebo podpořit umělce drobným příspěvkem.

Legálně a zdarma Album stáhnete kliknutím na titulek každého z odstavců:

James Hamilton Jazz Orchestra - The Causeway Suite Bigband mladého a kritikou oceňovaného britského skladatele Jamese Hamiltona (1984) se soustředí od svého založení v roce 2007 výhradně na autorskou tvorbu svého leadera. Na nejnovějším živém albu The Causeway Suite se Hamilton hlásí k Dukeu Ellingtonovi a Kenny Wheelerovi jako svým hlavním inspiračním zdrojům. Jak poznamenal Mark Sabbatini v recenzi pro All About Jazz, jde o jednu z nejlepších jazzových nahrávek poslední doby, která je ke stažení k dispozici zdarma (resp. za cenu, kterou si sami určíte, uprostřed stránky).

Logo

Agogic

Známý trumpetista Cuong Vu se nedávno z New Yorku přestěhoval do rodného Seattlu a dal dohromady excelentní kapelu s Andrew D’Angelem na alt saxofon a basklarinet, Lukem Bergmanem na baskytaru a Evanem Woodlem na bicí. Pod jménem Agogic se skrývá progresivní jazz s prvky funku, minimalismu, syrových ruchů a volných improvizačních ploch. Výsledek je příjemnou kombinací avantgardního, ale zároveň celku přístupného a komunikativního jazzu. Desku rozhodně doporučujeme – cenu za stažení si určujete sami (name your price), je tedy k mání i zdarma. Poslechněte si ukázku:

AGOGIC - Acid Kiss by Table & Chairs

Lars Winther - Big Band Remixed Mladý pianista Lars Winther (1983) je nadějí dánské jazzové scény, která má za sebou zatím tři alba. Mimo to vede velice sympatický label Your Favourite Records, jehož nahrávky můžete slyšet také na Euro Jazzu. V loni si splnil svůj sen a natočil nahrávku s vlastním moderním bigbandem. Nyní ji poskytl k remixu pěti výrazným osobnostem dánské klubové scény, aby vytvořili inspirativní fúzi bigbandového zvuku a progresivní elektroniky. Album Big Band Remixed, které vyšlo rovněž na vinylu, si můžete stáhnout buď zdarma, nebo podpořit umělce odměnou podle vlastního uvážení.

Lars Winther

Jason Parker Quartet – Five Leaves Left: A Tribute to Nick Drake Nejnovější album amerického trumpetisty Jasona Parkera je věnováno tragické postavě britského písničkářství, Nicku Drakeovi. Parkerovo kvarteto interpretuje výhradně Drakeovy skladby a název desky odkazuje k jeho první desce z roku 1969. Mezi hosty stabilní sestavy ze Seattlu jsou zpěvačka Michele Khazak a saxofonistka a flétnistka Cynthia Mullis. Cenu, jakou zaplatíte za tuto velice příjemnou nahrávku, si určujete sami (name your price).

The Beast & Nnenna Freelon – Freedom Suite Jazzová zpěvačka Nnenna Freelon se spojila s hip-hopovým kvartetem The Beast a vytvořili kolekci deseti skladeb kreativně spojujících jazz s hip-hopem. Freedom Suite může připomínat desky podobně zaměřených Guru's Jazzmatazz. Album zahrnuje jednak čtyři originály z dílny The Beast, které kombinují živé nástroje spojované s jazzem (basa, bicí, perkuse, dechy) se samply běžnými v hip-hopu. Mimo to jsou zahrnuty nové interpretace starších „standardů“ jazzového i hip-hopového světa (např. Skylark Johnnyho Mercera a Hoagy Charmichaela). Mezi přizvanými hosty je např. saxofonista Branford Marsalis.

Logo

Impossible Ark Label Compilation Impossible Ark Label je malé londýnské vydavatelství, které se specializuje na alternativní podoby jazzu a latiny. Na aktuální kompilaci, která je k dispozici zdarma ke stažení, vybírá to nejlepší ze svého katalogu, např. projekty Rhythmagic Orchestra, Nostalgia 77, či Fiction Trio.

ASA Trio – Live at Domo Islandsko-americké trio ASA, které hraje v tradičním obsazení kytara-hammondky-bicí, vzniklo před pěti lety a na jeho koncertech můžete vedle autorských kompozic slyšet skladby Monka, Shortera, ale i Hendrixe nebo Red Hot Chili Peppers. Jak sami říkají: pokud bychom spojili tria Hendrixe, Jimmyho Smithe a Tonyho Williamse, vzniklo by právě ASA Trio. Zde to dokazují na živém záznamu z klubu Domo.

Logo

Pozn. Uvedené nahrávky pocházejí pouze z legálních zdrojů, většinou jsou volně dostupné na stránkách umělců či vydavatelství (pod licencemi Creative Commons apod.). Hudební soubory nejsou umístěny na serverech Českého rozhlasu. Za obsah umístěný na externích stránkách neneseme odpovědnost.

autor: Petr Vidomus
Spustit audio

Více o tématu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.