Jazz Sampler No. 33 – Stahujte zdarma jazzová alba

4. březen 2017

Po měsíci přinášíme další přehled jazzových alb, která jsou na internetu legálně a zdarma ke stažení. Víte o dalších? Pošlete nám svůj tip na email jazz@rozhlas.cz!

Album stáhnete po kliknutí na titulek alba nebo na odkaz „download“ v přehrávači. Lze tak učinit zcela zdarma (při zadání „0“), nicméně interprety, jejichž hudba vás osloví, můžete podpořit i dobrovolným příspěvkem (name your price).

Têtes de Pois – The E Pea

Poslechněte si, co vznikne smícháním jazzu, afrobeatu, neo soulu a funku! Chytrá energická hudba osmičlenné britské kapely dokáže roztančit davy i uspokojit jazzové nerdy.

 

Partikel – Counteraction

Malá ochutnávka z desky etablovaného britského tria, která vyjde na konci března, zní mimořádně slibně. Na dobrém vyznění multižánrových skladeb plných kontrastů se tentokrát podílelo také pět hostů, mj. houslista a cellista.

 

Kite – Slightly Higher in Canada

Hudba na EP kanadského tria je ovlivněná stejnou měrou rockem i jazzem. Má syrový garážový zvuk, bigbítovou přímočarost, ale muzikantům nechybí technika, ani cit pro sofistikovanější melodie.

 

Tristan Cappel – DEADBIRD

Vynikající a plnohodnotná deska mladého amerického saxofonisty nabízí osm kompozic v duchu moderního a převážně akustického jazzu, řadu hostů i silné sólové výkony.

 

Alchemical Playgrounds – Mortet

„Vyzvracena z hlubin našich vnitřností. Syrová a ponechána v takovém stavu, v jakém vyšla ven. Zkrátka další psychoterapeutická session.“ Už dlouho nepopsala nějaká kapela svou hudbu tak výstižně jako tato bláznivá čtveřice ze Slovinska. Posuďte sami.

 

DD Horns

Mimořádně melodické kompozice kvinteta z Los Angeles oscilují mezi jazzem a popem a to jak po hudební, tak i producentské stránce. Zajímavý mix tvůrčích přístupů stojí za poslech!

 

JH3-Jari Haapalainen Trio

Berlínské trio není nepodobné výše zmíněné formaci z Kanady. Jen kytaru nahradil saxofon a kontrabas baskytara. Stylově se víc blíží jazzu, nicméně nasazením a energií snadno překoná kdejaké rockery.

 

Zawinul Corpse – Keep Frozen

Pozor! Tuto desku si pusťte jen pokud vám Alchemical Playgrounds zněli příliš přístupně. Padesát minut tak intenzívního free jazzu sotva vzniklo bez jistých návykových látek...

 

Pozn. Uvedené nahrávky pocházejí pouze z legálních zdrojů, většinou jsou volně dostupné na stránkách umělců či vydavatelství (pod licencemi Creative Commons apod.). Hudební soubory nejsou umístěny na serverech Českého rozhlasu. Za obsah na externích stránkách neneseme odpovědnost.

Čtěte také

autor: Jan Mazura