Jazz Sampler No. 4 – stahujte zdarma nu-jazz a jazzové remixy

21. prosinec 2011

Na internetu existuje spousta zdrojů, kde lze získat jazzovou hudbu legálně a zdarma. Po delší době přinášíme další výběr těch nejzajímavějších. Tentokrát se zřetelným zaměřením na nu-jazz a jazzové remixy.

LEGÁLNĚ A ZDARMA Album stáhnete kliknutím na titulek každého z odstavců, nebo na přiložený přehrávač.

Basstek – Natural Experience Mladý nezávislý umělec Marcin "Basstek" Błaszczyk se narodil v roce 1985. Začínal jako bubeník v metalové kapele, po jejím rozpuštění se však začal zajímat o fúzi jazzu s elektronikou. Album Natural Experience přináší kolekci 17 skladeb na pomezí d’n’b a jazzu.

Blasphemous Jazz: The Bitches Brew Sessions. V červnu 2011 se v malém baru v jižní Philadelphii sešlo šest kreativních dídžejů (Mndsgn, Swarvy, Sir Froderick, Knxwledge, Josh Hey a Stainless Steele), aby odehráli show s názvem Blasphemous Jazz. Každý z oněch příchozích předvedl vlastní přepracování skladby z Davisova jazzrockového opusu Bitches Brew (1970). Výsledek dopadl nad očekávání dobře a může připomínat třeba začátky jazz-hiphopových A Tribe Called Quest. Studiová verze tohoto pokusu je ke stažení zdarma.

Tembryo Za projektem Tembryo stojí tři pražští hudebníci, Jan Faix (syntezátory, hi-fi a lo-fi elektronika, klavír), Filip Černý (elektrická kytara a elektronika) a Jan Kyncl (tenorsaxofon), kteří se již několik let setkávají v mnoha formacích různého žánrového vymezení od jazzové avantgardy přes elektroniku až po alternativní rock (Noise Pictures Borise Gagloeva, Bob Saint-Claire, Unifiction, Polyphony Cowboys atd.). Tembryo je zatím jejich improvizačně a hlukově nejdivočejším seskupením.

Supafuh - Dr Jazz Returns. Mladý francouzský DJ Supafuh kombinuje rád d’n’b s jazzem. Zde je zdarma ke stažení jeho poslední EP Dr Jazz Returns.

Dela - The Robert Glasper Beat Tape Další francouzský DJ a také další jazzový remix. „Dela“ si pouštěl alba jazzového pianisty Roberta Glaspera tak dlouho, až se je rozhodl upravit k obrazu svému. Soubor remixů nabízí zdarma ke stažení.

Pozn. Uvedené nahrávky pocházejí pouze z legálních zdrojů, většinou jsou volně dostupné na stránkách umělců či vydavatelství (pod licencemi Creative Commons apod.). Hudební soubory nejsou umístěny na serverech Českého rozhlasu. Za obsah umístěný na externích stránkách neneseme odpovědnost.

autor: Petr Vidomus
Spustit audio

Více o tématu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.