Jazz Sampler No. 5 – stahujte zdarma jazzová alba

25. leden 2012

Na internetu existuje spousta zdrojů, kde lze získat jazzovou hudbu legálně a zdarma. Po měsíci přinášíme další výběr těch nejzajímavějších. Tentokrát je zde zastoupeno více žánrových fúzí: s hip-hopem, elektronikou, ale i s free-jazzem či barokní hudbou.

LEGÁLNĚ A ZDARMA Album stáhnete kliknutím na titulek každého z odstavců, nebo na přiložený přehrávač.

LJones – Soul Below. LJones je kanadský DJ pocházející z Toronta. Jeho debutová deska obsahuje kolekci skladeb vzniklých mezi lety 2009 a 2011. Hip-hopové album Soul Below je ke stažení zdarma a je v každém případě ovlivněno také autorovým poslechem jazzu.

Transitus Irregularis – demo 2011 Transitus Irregularis je pražské seskupení čtyř přátel, které dala dohromady chuť zkusit „něco jiného, nepatřičného a snad i neotřelého.“ Ve skupině se setkávají dva zdánlivě neslučitelné světy (barokní hudba s jazzem), nástroje (cembalo) i osobnosti, které se pohybují dovedně jak v jazzu (např. Noční optika), tak právě v barokní hudbě (Hipocondria ensemble). Demo z loňského roku je volně ke stažení, na jaře by ansámbl měl vydat první regulérní desku.

Fantastic Merlins – Song of the Month. Také americká skupina Fantastic Merlins se pohybuje na pomezí jazzu a klasické hudby (její svět zde zastupuje využití cella). Jejich improvizačně rozvolněnější nahrávka z roku 2010 určitě stojí za poslech i za stažení!

Sam Coffman – Cat Unit. Velmi zajímavé album amerického pianisty Sama Coffmana bylo sice nahráno již v roce 1998, ale fyzicky nikdy nevyšlo. Cat Unit skvěle balancuje na pomezí straight-ahead jazzu a funkových groovů, a má tak blízko např. k hudbě, kterou dělal v 90. letech Steve Coleman.

Beats & Pieces Bigband – Remixes. Beats & Pieces je mladý britský bigband z Manchesteru, který mimochodem v březnu vydá svůj studiový debut. Protože udržet čtrnáctičlennou kapelu není zrovna jednoduché, rozhodla se kapela vydat toto minialbum remixů, tedy přístupnějších verzí svých skladeb, a nabídnout je ke stažení jako „name your price“. Jinak řečeno, chcete-li podpořit nadějnou kapelu, můžete tak učinit, lze ale stáhnout i zdarma.

Aaargh! – EP. Aaargh je anglo-švýcarsko-finská spolupráce tří hráčů (basa, saxofon, bicí), jež spojila dohromady v Helsinkách vášeň pro improvizovanou hudbu a prý také Monty Pythony. Jazz napájený evropským punkem, dalo by se říct o jejich EP.

Pollen Trio - 230509. Pollen Trio je pozoruhodná free-jazzová formace (piano, basa, bicí) z australské Canberry. Kapela (dříve známá pod názvem Austin Benjamin Trio) toto své starší album nabídla ke stažení zdarma. Rozhodně stojí za poslech!

Pozn. Uvedené nahrávky pocházejí pouze z legálních zdrojů, většinou jsou volně dostupné na stránkách umělců či vydavatelství (pod licencemi Creative Commons apod.). Hudební soubory nejsou umístěny na serverech Českého rozhlasu. Za obsah umístěný na externích stránkách neneseme odpovědnost.

autor: Petr Vidomus
Spustit audio