Label Table & Chairs - progresivní jazz za každou cenu

30. květen 2011

Iniciativa mladých univerzitních studentů ze Seattlu by mohla vypadat jako lokální pokus několika jazzových fanoušků. Ovšem jimi založené nové vydavatelství stojí za pozornost hned z několika důvodů.

Jazzové oddělení na University of Washington v Seattlu oslavilo loni dvacet let. Po dlouhodobém angažmá v New Yorku se do města vrátil trumpetista Cuong Vu a hrává často s mladou místní generací hudebníků, která ho, zdá se, velmi inspiruje. A byl to právě Vu, kdo podnítil zdejší mladé a nonkonformní studenty jazzové katedry, aby založili vlastní vydavatelství.

„I když škola poskytuje dobré příležitosti, chybí tu návaznost mezi výukou a reálným životem. Náš učitel Cuong Vu nás inspiroval myšlenkou vybudovat kolektiv kapel, které se budou navzájem podporovat a utvářet scénu. Dalším krokem je vytvoření platformy, která tuhle hudbu vytáhne za hranice Seattlu a pomůže zdejším hudebníkům svou tvorbu výrazněji propagovat,“ říká pianista a spoluzakladatel labelu Table & Chairs Aaron Otheim.

02340071.jpeg

Počátky labelu lze spatřovat v roce 2008, kdy začala parta studentů zdejšího jazzového oddělení pořádat na systematičtější bázi jam sessions, workshopy a série koncertů. Ty posléze vyústily ve vznik tzv. Racer Sessions v kavárně Racer; nedělních koncertů s volným vstupem, kde se každý týden jamuje na skicy či témata jiného mladého umělce. Akce nedávno oslavila rok činnosti.

Label Table & Chairs je jakýmsi hybridem mezi neziskovou organizací a malým komerčním vydavatelstvím. Všechna alba jsou zájemcům k dispozici ke stažení za cenu, kterou si sami určí (name your price, tedy i zdarma). Tento model je v USA poměrně úspěšný a umožňuje, aby zisky z prodeje mířily k podpoře další tvorby či výroby desek. Vše stojí na nadšení všech zúčastněných. „Je skvělé, že jsme si dosud nemuseli najmout právníka nebo marketéra. Na škole je dost lidí, kteří nám rádi pomohou,“ říká Otheim.

Label je obdivuhodný ale hlavně svou hudbou. Produkci tvoří často volně improvizační seskupení, v jejichž hudbě jako by rezonovala intelektuální inspirace jejich „mentorem“ Cuongem Vu.

Alba stáhnete kliknutím na titulek:

Neil Welch - Box work

Výběr ze sólových improvizací saxofonisty Neila Welche. Výrazná postava seattleské progresivní scény pracuje se širokým spektrem témbrů a textur a v některých skladbách využívá také čtvrttóny.

Neil Welch - Flow by Table & Chairs

Bad Luck – Two
Bad Luck je avantgardní duo bubeníka Chrise Icasiana a saxofonisty Neila Welche. Podívejte se na video z nahrávání:

Bad Luck - Josephine from Table & Chairs on Vimeo.

Chemical Clock
Vyloženě chemická sloučenina free-jazzu s rockem a syntezátory à la 80’s.

Chemical Clock - Chemical Clock by Table & Chairs Heatwarmer

Heatwarmer je syntetický pop-jazz soustředěný kolem basisty Luka Bergmana.

Heatwarmer - Flavorite Sings by Table & Chairs

Operation ID – Legs
Kapelu Operation ID je obtížné zařadit. Sami používají přívlastky: „minimalistic, avant-garde, electro-pop, noise-cluster, synth-rock, free-jazz, experimental, dance-prog band“

Operation ID "Where Are You" from Nick Simmons on Vimeo.

Již dříve jsme také informovali, že Cuong Vu v Seattlu založil progresivní skupinu Agogic a také přes web labelu zdarma distribuuje svá starší alba.

autor: Petr Vidomus
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.