Letní čtení: stahujte jazzové časopisy zdarma

7. srpen 2015

Přinášíme přehled šesti zahraničních jazzových časopisů, jejichž nejnovější čísla si můžete zdarma a legálně stáhnout. Je mezi nimi nejen legendární americký Downbeat, ale také zajímavé magazíny z Polska a Belgie. Příjemné počtení na zbytek léta!

NYC Jazz RecordMagazín s tímto názvem byl několikrát označen JJAA (Asociací amerických jazzových novinářů) za nejlepší časopis věnující se jazzu. List distribuovaný v newyorských jazzových klubech se zaobírá hlavně děním v „Mekce jazzu“, avšak přesah výborně zpracované recenzní rubriky (desky, koncerty) je nepochybně větší. Toto číslo obsahuje například rozhovor s kontrabasistou Charnettem Moffettem, vzpomínky muzikantů na Ornetta Colemana a rozhovor s Rudreshem Mahanthappou. Stahujte zdarma zde.

DownbeatKultovní jazzový měsíčník rovněž nabízí své srpnové číslo v elektronické podobě zdarma. Zaujme hlavně velký rozhovor s Vijayem Iyerem, ale i několik menších s vítězi různých kategorií známé ankety Downbeat Critics Pool, mj. Benem Williamsem nebo stejně jako v předchozím případě s Mahanthappou. Za přečtení stojí také profily B. B. Kinga a Muddyho Waterse či klasická rubrika „poslech naslepo“, tentokrát se saxofonistou Jaleelem Shawem. Srpnový Downbeat stahujte zde.

03445529.jpeg

Earshot JazzČasopis vydává stejnojmenná nezisková organizace založená v roce 1984 v Seattlu. Měsíčník vychází již 25 let a přináší recenze a profily jazzových umělců tohoto regionu, stejně jako články s širším dosahem. Srpnové číslo nabízí rozhovor s bubeníkem Chrisem Icasianem, velkou recenzi divadelní hry o životě Buddyho Boldena či přehled letních festivalů na americkém severozápadě. Stahujte zde.

Jazz InsideMěsíčník Jazz Inside funguje spíše jako průvodce jazzového dění v New Yorku a okolí, nicméně přináší i rozhovory a recenze s obecnějšími tématy. Nejaktuálnější srpnové číslo přináší velký rozhovor s basistou a pedagogem Chuckem Israelsem, mimo jiné o jeho spolupráci s pianistou Billem Evansem nebo Budem Powellem. V jazzu neobvyklý nástroj – harfu – zde zastupuje Edmar Castaneda, s nímž časopis pohovořil o nejnovějším albu. Nový Jazz Inside stahujte zde.

Jazz PressUmíte-li alespoň trochu polsky, bude pro vás příjemným překvapením jazzový magazín polské stanice RadioJazz.fm. V obsahu letního dvojčísla tohoto vkusně a minimalisticky pojatého časopisu nechybí detailní analýza nové desky Pavla Kaczmarczyka, ohlédnutí za nedávno zesnulým Guntherem Schullerem či rozhovory s Piotrem Wojtasikem a Michalem Wierbou. Celkové pojetí Jazz Pressu je výjimečné důrazem na méně článků, zato však mimořádně dlouhých a erudovaných, což je netradiční zejména v případě recenzí. Jazz Press stahujte zde.

03445540.jpeg

Le Jazz d'HortensePro ty, kteří ovládají francouzštinu, se nabízí belgický čtvrtletník Le Jazz d'Hortense. Mapuje především jazzové koncerty a nově vydané nahrávky v Belgii. Zpracováním připomíná spíše obsáhlou festivalovou brožuru, ovšem nenechme se zmást. Součástí je kromě přehledů akcí či recenzí alb i několikastránkový rozhovor, tentokrát s Janem de Haasem, vibrafonistou a bubeníkem. Časopis stahujte zde.

autor: Jan Mazura
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.