Listopadová nadílka: Stahujte jazzové časopisy zdarma!

19. listopad 2015

Přinášíme další přehled zahraničních jazzových časopisů, jejichž nejnovější čísla si můžete zdarma a legálně stáhnout. Je mezi nimi nejen legendární Downbeat, ale také další měsíčníky.

DownbeatKultovní jazzový magazín nabízí jako tradičně své nové číslo v elektronické podobě zdarma. Jádro tvoří obsažné interview s Johnem Scofieldem, ale zaujme i několik dalších rozhovorů, mj. se zpěvačkou Dee Dee Bridgewater či pianistou Aaronem Diehlem. Za přečtení stojí také obsáhlé novinky, přehled podzimních jazzových festivalů v USA i jinde či klasická rubrika „poslech naslepo“, tentokrát s vibrafonistou Joem Lockem. K dispozici ke stažení zde.

NYC Jazz RecordMagazín s tímto názvem byl několikrát označen JJAA (Asociací amerických jazzových novinářů) za nejlepší časopis věnující se jazzu. List distribuovaný v newyorských jazzových klubech se zaobírá hlavně děním v „Mekce jazzu“, avšak přesah výborně zpracované recenzní rubriky (desky, koncerty) je nepochybně větší. Speciální bubenické číslo obsahuje například rozhovor s Winardem Harperem, Timem Daisym a především Albertem „Tootiem“ Heathem. Vkusně pojatá je i vzpomínka na Phila Woodse. Stahujte zdarma zde.

Earshot JazzČasopis vydává stejnojmenná nezisková organizace založená v roce 1984 v Seattlu. Měsíčník vychází již 25 let a přináší recenze a profily jazzových umělců tohoto regionu, stejně jako články s širším dosahem. Listopadové číslo nabízí rozhovor se Skerikem, saxofonovou ikonou seattleského jazzu, profil Billyho Strayhorna v souvislosti se 100. výročím jeho narození či přehled nejzajímavějších plánovaných akcí na americkém severozápadě. Stahujte zde.

Jazz PressUmíte-li alespoň trochu polsky, bude pro vás příjemným překvapením jazzový magazín polské stanice RadioJazz.fm. Středobodem listopadového čísla tohoto vkusně pojatého časopisu je několik velkých rozhovorů: s všestranným Andrzejem Dabrowskim, pianistou Michalem Ciesielskim a bubeníkem Johnem B. Arnoldem. Nechybí koncertní reportáže a stylová fotogalerie. Celkové pojetí Jazz Pressu je výjimečné důrazem na méně článků, zato však mimořádně dlouhých a erudovaných, což je netradiční zejména v případě recenzí. K dispozici na tomto odkazu.

03515158.jpeg

Jazz InsideMěsíčník Jazz Inside funguje spíše jako průvodce jazzového dění v New Yorku a okolí, nicméně přináší i články s obecnějšími tématy. Nejaktuálnější číslo nabízí poutavá a rozsáhlá interview se saxofonisty Frankem Catalanem a Georgem Colemanem. Pozornost zasluhuje také rozmluva s klarinetistou Aaronem Irwinem a řada dobře psaných recenzí. Download zdarma zde.

Le Jazz d'HortensePro ty, kteří ovládají francouzštinu, se nabízí belgický čtvrtletník Le Jazz d'Hortense. Mapuje především jazzové dění a nově vydané nahrávky v Belgii. Zpracováním připomíná spíše obsáhlou festivalovou brožuru, ovšem nenechme se zmást. Součástí je kromě přehledů akcí či recenzí alb a koncertů i několikastránkový rozhovor, tentokrát s trumpetistou Laurentem Blondiauem. Stahujte zdarma zde.

autor: Jan Mazura
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.