Nová jazzová aplikace pro chytré telefony

10. červen 2011

Smysluplných jazzových aplikací pro „chytré“ telefony je poskrovnu. Nyní jedna taková vznikla v Kanadě.

Kanadská mediální společnost Music Media Network provozuje několik celosvětově oblíbených jazzových webů. Má zkušenosti, zavedené vztahy s nahrávacími společnostmi i médii po celém světě. Také to jí pravděpodobně umožnilo vyvinout Jazz Life – novou aplikaci pro mobilní telefony se systémy Android nebo iPhone/iPod/iPad. To vše zdarma a se solidním obsahem uvnitř.

Aplikace byla uvolněna ke stažení 1. června a za první týden si ji prý vyzkoušely tisíce uživatelů po celém světě. Program využívá většinou volně dostupných zdrojů z internetu (Youtube, sociální sítě, fotobanky, jazzové zpravodajské servery) a soustředí je do jednoho uživatelského rozhraní s několika kategoriemi nabízeného obsahu.

02360284.jpeg

Hlavní devizu tvoří denní jazzové zpravodajství generované z různých anglicky psaných zdrojů (např. All About Jazz, NPR, Jazz Times, New York Times). Tvoří je krátké zprávy, recenze alb apod.

Vývojáři zde zařadili také rozsáhlou databázi jazzových nahrávek, které je možné zdarma poslouchat. V dalších sekcích menu jsou jazzová videa (rozhovory, koncerty, tutorialy), knihy (zejména historické a biografické povahy), fotografické galerie, jazzové tipy a další. Samozřejmostí jsou různé interaktivní prvky a napojení na sociální sítě.

Aplikace „Jazz Life“ je teprve v počátcích, ale zdá se, že v současnosti má takto zaměřený produkt malou konkurenci. Již dříve jsme informovali o úspěšné aplikaci History of Jazz, která však vznikla pouze pro iPad a byla zaměřena zejména na jazzovou historii. Využití má i pro jazzové vydavatele, kterým firma za poplatek umožňuje vkládat do programu jimi vydaná alba či knihy.

02360285.jpeg

Aplikace vyšla v patnácti světových jazycích (čeština mezi nimi chybí) a k jejímu používání je třeba připojení na internet. Ke stažení je k dispozici zdarma zde: verze pro Android, verze pro iPhone.

autor: Petr Vidomus
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka