Post-jazzoví Rusconi míří do Prahy. Album nabízí zdarma

21. březen 2013

Jako následovníky E.S.T. nebo Bad Plus – tak charakterizují švýcarské pianové trio některé hudební servery. Své poslední album Revolution nabídli ke stažení zdarma, ale hlavně: v pátek 22. března vystoupí v pražském klubu Jazz Dock.

„Po třech letech u velkého vydavatele jsme se rozhodli dělat si opět všechno sami. A baví nás to!,“ říkají ke své novince Rusconi. Německo-švýcarská kapela ve složení Stefan Rusconi (piano, preparace, elektronika), Fabian Gisler (basa) a Claudio Strüby (bicí) vznikla před osmi lety. V současnosti má za sebou na 250 odehraných koncertů po celém světě a v neposlední řadě čtyři úspěšná alba.

CD Revolution vzniklo v podstatě shodou okolností: v červnu 2011 si kapela na pár dní pronajala studio ve švýcarské Basileji. Z původně plánovaného pouhého „záznamu myšlenek“ a spontánní session po americkém turné však vzešla regulérní řadová deska. Hostem v jedné skladbě je i americký kytarista Fred Frith.

Album si můžete stáhnout jako „name your price“ (zdarma, nebo za libovolný příspěvek) zde:

Trio Rusconi se nenechává svazovat žánry, prozkoumává neprobádaný terén na rozmezí jazzu, art-popu/rocku či noise. Pro kapelu je typická nekonvenční práce se zvukem pianového tria – příznačné jsou nejrůznější preparace, využití ruchů a šumů, deformace, využití hlasů.

02744818.jpeg

Rusconi stojí na tenkém ledě mezi volnou a velmi dobrodružnou improvizací a naopak impulsy přicházejícími z populární hudby. Tato neobvyklá kombinace zaujala v poslední době také francouzský label Bee Jazz, který se rozhodl desku Revolution vydat znovu také ve Francii (ovšem už nikoliv zdarma ke stažení).

Kapela vystoupí v pátek v klubu Jazz Dock v rámci série Švývarské jaro.

autor: Petr Vidomus
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.