Stahujte zdarma album švýcarského tria Rusconi

13. leden 2016

Oceňovaní experimentátoři Rusconi chystají na leden vydání sedmé desky a při té příležitosti zveřejňují na internetu ke stažení za dobrovolný příspěvek tu zatím poslední, History Sugar Dream.

Již dříve, v souvislosti se svým pátým albem Revolution (2012), které je rovněž volně k dispozici, se kapela nechala slyšet: „Po třech letech u velkého vydavatele jsme se rozhodli dělat si opět všechno sami. A baví nás to!“ Založili svůj vlastní label Qilin Records a všechny své počiny vydávají od té doby na něm.

Trojice Stefan Rusconi (klavír, preparovaný klavír, syntezátory, vokál), Fabian Gisler (kontrabas, kytary, vokál) a Claudio Strüby (bicí, perkuse, vokál) ve své tvorbě míchají velké množství vlivů. K tomu jim dopomáhá schopnost ovládat řadu různých nástrojů, stejně jako nesvázanost žánrovými klišé. Primárně vycházejí z jazzu, ačkoli ten je pro ně pouze jedním z vyjadřovacích jazyků.

Album stáhněte ZDARMA kliknutím na "download" a zadáním částky "0": 
 
 

Otevřenost nejrůznějším vyjadřovacím prostředkům a stylům je patrná už z úvodní Finally, zvláštní písničky se zpěvem a akustickou kytarou. Hned v další kompozici Meditation pak basista vystřídá svůj hlavní nástroj za zkreslenou elektrickou kytaru a bicí výrazně přitvrdí. Ankor pro změnu efektovaným zvukem klavíru a celkovým pojetím evokuje Esbjörn Svensson Trio, zatímco za jemné vrstevnaté vokály v Change (Part One) by se nemuseli stydět ani The Beach Boys.

Z tvorby Rusconi je patrný také lehký humor a nadsázka, ačkoli muzikanti své inspirační zdroje přímo neparodují. Nadhled, umění vystihnout esenci každého stylu a především snaha vlastní hudbu neintelektualizovat jsou pak dalšími faktory, které dělají z History Sugar Dream sympatickou nahrávku.

Březnové turné kapely se České republice vyhne, nicméně většina koncertů proběhne v německy mluvících zemích, často nedaleko našich hranic. Sedmé album Live in Europe s hostujícím kytaristou Fredem Frithem pak Rusconi vydávají na CD, vinylu i jako placený download 22. ledna.

autor: Jan Mazura
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka