Stahujte zdarma: hypnotický Muff vydal nové album

28. duben 2016

Syrovost a spontaneitu živého záznamu naplno zhodnocuje na své novince Hypnotix Bum Bum přední formace současné české jazzové fúze. Album pětice Muff si můžete stáhnout zdarma nebo za dobrovolný příspěvek v odkazu níže!

Nové živé album přichází tři roky po ceněné nahrávce Vol. 2. Stabilní sestava excelentních instrumentalistů na ní opět prokazuje svou schopnost muzikantské komunikace i souhry, které ústí ve skladby plné energie, dynamických proměn i napětí, udržujícího posluchače v pozornosti. „Chtěli jsme se zas posunout o kus dál v neortodoxních výletech do různých světů, příběhů industriálních i lyrických,“ říká k novince saxofonista Marcel Bárta, vedle klávesisty Jakuba Zitka jedna ze dvou vůdčích osobností skupiny.

Je známo, že Muff se nehlásí ani tak k původnímu jazzocku 70. let, jako spíše k pozdější vlně jambandů a newyorského downtownu. Sedm zcela nových a tři starší skladby byly tentokrát zachyceny v koncertním provedení.

„Ačkoli obě naše minulá alba vznikala studiově, vždy jsme toužili mít koncertní záznam,“ vysvětluje Bárta. „Studio sice nabízí více barev a technologických možností, ale koncert je vždy spontánnější a energičtější. Navíc si o živou nahrávku říkali i naši fanoušci. Svým způsobem to ovšem byla odvaha – kapely, které se rozhodnou pro živák často nahrají několik koncertů a výsledek z jejich záznamů sestříhají. Ale my jsme měli jen jednu možnost, a navíc jsme čtyři skladby hráli úplně poprvé.“

Album Hypnotix Bum Bum stahujte zdarma nebo za příspěvek kapele:

 

Dětsky hravý a pro někoho možná i legrační název alba vychází ze závěrečné kompozice Jakuba Zitka. Ten je tentokrát podepsán pod čtyřmi skladbami, zatímco zbývajících šest složil Marcel Bárta. „Skladby vždy pojmenováváme intuitivně. Názvy jsou často spojeny s náladou skladby, jejím groovem či pocitem, který se objevil při jejím vzniku.“

Nahrávka, která přináší více než sedmdesátiminutový záznam, byla pořízena 20. listopadu loňského roku v jedinečné atmosféře prostoru Dejvické klubovny a postarali se o ni zvukaři Derek Saxenmeyer a Fratišek Kliment. Závěrečný mix a mastering pak ve studiu Cyberbaobab provedl Miroslav Chyška. Na stejné místo, kde nahrávka vznikla, tedy do Dejvické klubovny, kapela zve i na křest alba, který naplánovala na 19. května.

03617035.jpeg

Stejně jako v případě předchozího alba Muff nabízí novinku nejen ve fyzické podobě, ale také jako download zdarma nebo za dobrovolný příspěvek na webu Bandcamp. Podle vydavatele Josefa Jindráka (Polí 5) se tento způsob osvědčuje. „Co se týče minulého alba Muff, tak patří v kolekci Polí5 spíše k těm úspěšnějším, hlavně kvůli tomu, že ho kapela prodává na koncertech. Titul se zaplatil a začal už mírně vydělávat,“ doplňuje.

autor: Petr Vidomus
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.