Únorová čísla jazzových časopisů: zdarma ke stažení!

24. únor 2016

Přinášíme přehled zahraničních jazzových časopisů, jejichž únorová čísla si můžete zdarma a legálně stáhnout. Je mezi nimi nejen legendární Downbeat, ale také další měsíčníky.

DownbeatV obsahu kultovního jazzového magazínu tentokrát najdeme velké rozhovory s Paquitem D'Riverou, Randym Breckerem či bubeníkem Mikem Reedem, který popisuje mj. svůj zážitek s Českými drahami. Za pozornost stojí i příběh úspěšných Snarky Puppy nebo přehled jazzových klubů po celém světě. V oblíbeném „testu naslepo“ odpovídá Terri Lyne Carrington. Ke stažení na tomto odkazu.

NYC Jazz RecordMagazín s tímto názvem byl několikrát označen Asociací amerických jazzových novinářů za nejlepší časopis věnující se jazzu. List distribuovaný v newyorských klubech se zaobírá hlavně děním v Mekce jazzu, avšak přesah výborně zpracované recenzní rubriky (desky, koncerty) je nepochybně větší. Aktuální číslo obsahuje rozhovory s bubeníkem Kennym Washingtonem a pianistou Russem Lossingem, ohlédnutí za kariérou Dextera Gordona a vzpomínky přátel na nedávno zesnulého Paula Bleye. Výstižně napsané jsou také reportáže ze zahraničních festivalů. Zdarma stahujte zde.

Jazz PressUmíte-li alespoň trochu polsky, bude pro vás příjemným překvapením magazín polské stanice RadioJazz.fm, jehož celkové pojetí je výjimečné důrazem na dlouhé erudované texty a stylovou grafiku.Středobodem únorového čísla je jako obvykle několik velkých rozhovorů, mj. se saxofonistou Adamem Pierończykem nebo perkusistou Zoharem Frescem. Nechybí ani koncertní reportáže, recenze či umělecké fotografie. K dispozici na tomto odkazu.

03573875.jpeg

Jazz InsideMěsíčník Jazz Inside funguje spíše jako průvodce jazzového dění v New Yorku a okolí, nicméně přináší i články s obecnějšími tématy. V nejaktuálnější vydání vynikají tři dlouhé rozhovory: se zpěvačkou Norou McCarthy, Candidem – jedním z nejvyhledávanějších jazzových hráčů na conga – a s těžko zařaditelným tvůrcem Douglasem Ewartem. Download zdarma zde.

Earshot JazzČasopis vydává stejnojmenná nezisková organizace založená v roce 1984 v Seattlu. Měsíčník vychází již přes 25 let a přináší recenze i profily regionálních jazzových umělců stejně jako články s širším dosahem. Únorové číslo nabízí zejména rozhovor se renomovaným pozounistou Stuartem Dempsterem či výsledky velké ankety, na které se podíleli publicisté i čtenáři. Stahujte zdarma zde.

autor: Jan Mazura
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka