Vánoční čtení: Stahujte jazzové časopisy zdarma!

17. prosinec 2015

Přinášíme další přehled zahraničních jazzových časopisů, jejichž nejnovější čísla si můžete zdarma a legálně stáhnout. Je mezi nimi nejen legendární Downbeat, ale také další měsíčníky.

DownbeatKultovní jazzový magazín nabízí jako tradičně své nové číslo v elektronické podobě zdarma. Tematický obsah se tentokrát týká slavné výroční ankety a proto uvnitř najdeme velké rozhovory s oceněnými Tonym Bennettem, Chickem Coreou či formací Snarky Puppy. Za prozkoumání stojí i přehled alb roku či tipy na vánoční dárky pro jazzové fanoušky. Ke stažení na tomto odkazu.

Jazz PressUmíte-li alespoň trochu polsky, bude pro vás příjemným překvapením jazzový magazín polské stanice RadioJazz.fm. Středobodem prosincového čísla tohoto vkusně pojatého časopisu je několik velkých rozhovorů: s Apostolisem Anthimem, Pawlem Kaczmarczykem, Witoldem Janiakem či Markem Radulim. Nechybí ani koncertní reportáže a stylová fotogalerie. Celkové pojetí Jazz Pressu je výjimečné důrazem na méně článků, zato však mimořádně dlouhých a erudovaných, což je netradiční zejména v případě recenzí. K dispozici na tomto odkazu.

Jazz InsideMěsíčník Jazz Inside funguje spíše jako průvodce jazzového dění v New Yorku a okolí, nicméně přináší i články s obecnějšími tématy. Nejaktuálnější vydání nabízí poutavá a rozsáhlá interview se saxofonisty Houstonem Personem a Erniem Krivdou, kytaristou Nickem Russoem a multiinstrumentalistou Joem McPheem. Pozornost zasluhuje i řada dobře psaných recenzí. Download zdarma zde.

03532762.jpeg

NYC Jazz RecordMagazín s tímto názvem byl několikrát označen JJAA (Asociací amerických jazzových novinářů) za nejlepší časopis věnující se jazzu. List distribuovaný v newyorských jazzových klubech se zaobírá hlavně děním v „Mekce jazzu“, avšak přesah výborně zpracované recenzní rubriky (desky, koncerty) je nepochybně větší. Aktuální číslo obsahuje rozhovory s bubenicí Terri Lyne Carrington a všestranným pianistou Dickem Hymanem. Výstižně napsané je také ohlédnutí za nedávno zesnulým Guntherem Schullerem, stejně jako reportáže ze zahraničních festivalů, polského a finského. Stahujte zde.

autor: Jan Mazura
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka