Novinky z dílny Juraje Grigláka

11. červenec 2012

Kultovní nahrávka Bass Friends slovenského basisty Juraje Grigláka vyšla po dvanácti letech v digitální reedici. Zajímavější ale je, že ještě letos Griglákovi vyjde nové sólové album.

Album Bass Friends (původně vydal Hudobný fond, 2000) získalo v době svého vydání výborné recenze v prestižních hudebních magazínech. Název nahrávky má v případě tohoto Griglákova sólového debutu hned několik významů.

V nahrávacím studiu se během jeho příprav setkala skutečná jazzová elita. Klavírista Jurar Tatár, kytaristé Ron Affif a Matúš Jakabčic, trumpetista Juraj Bartoš, saxofonista Rudolf Březina a trombonista František Karnok. Stejně zvučně zní i Grigláková rytmika: bubeníci Andrea Valentini, Oldřich Petráš a Martin Valihora nepotřebují příliš představovat.

Podívejte se na klip k reedici alba Bass Friends:



Výjimečným bonusem digitální reedice nahrávky Bass Friends je skladba Waltz For Gina, která se objeví na připravovaném albu Juraje Grigláka. To by mělo vyjít ve vydavatelství Real Music House ještě letos.

„Nové album bude osobnější. S nahrávkou Bass Friends mi hodně pomohl Juraj Tatár. Na nové desce jsem dělal všechno sám. Je postavena na několika basách, čímž vzniklo zajímavé zabarvení,“ vysvětluje Juraj Griglák pozadí nově vznikající nahrávky.

Basista na něm chce mít především vynikající bubeníky. „První volbou byl Poggie Bell, dvě skladby mi nahrál Martin Valihora, další dvě mi nahraje Ján Fabrický a mým snem je, aby jednu věc nahrál fenomenální bubeník a klavírista Gary Husband,“ popisuje Griglák.

Teprve nedávno si koncertem s kapelou legendárního baskytaristy Marcuse Millera splnil další hudební sen; přesto stále hráčsky postupuje kupředu:

„V současnosti prožívám zajímavé období. Dlouho jsem hrával funk a přestal jsem hrát jazz. Nyní se toto období uzavřelo a znovu jsem se nastartoval na jazz. Dostal jsem se do party kolem saxofonisty Nikolaje Nikitina. Ten dal dohromady velmi zajímavý kvartet. Je v něm legendární bubeník Jozef Döme, se kterým jsem nikdy předtím nehrál, a je neuvěřitelné, jak nám to spolu funguje. Přidal se i Gabriel Jonáš, který je neskutečně kreativním pianistou s výborným timingem, a srdcem kapely je Nikolaj. Společně jsme začátkem tohoto roku nahráli album Personal Suite a v září jdeme nahrávat další desku.“

autor: Petr Vidomus
Spustit audio