Martin Brunner představí crossover jazzu a klasiky

26. září 2012

Mladý pianista Martin Brunner je znám především pro své pianové trio. V pražském Jazz Docku však nyní představí ambicióznější projekt se smyčci.

Brunner letos na jaře vydal desku Still Warm to Touch s nově postaveným triem (s Rasťo Uhríkem na basu a Tomášem Hobzekem u bicích). To v jeho novém cyklu skladeb nazvaném Morning Walks účinkuje také, je však rozšířeno o profesionální smyčcový ansámbl Epoque Quartet.

Pianista psal skladby na míru právě tomuto spojení. „Celý projekt vznikal s myšlenkou, že nepůjde o skladby pro trio doplněné o barvu smyčců, ale že smyčcové kvarteto zde bude mít hlavní úlohu. Všechny nástroje jsou proto stejně důležité a skladby není možné provést jinak než v tomto obsazení,“ vysvětluje Brunner.

Je známo, že kompozičně Brunner navazuje na odkaz klasické hudby, kterou delší dobu studoval. Projevilo se to i v novém cyklu. „Obecně se dá říct, že při psaní těchhle věcí jsem víc než na jazz myslel na klasické skladatele ‒ už dlouho mám rád smyčcové kvartety Ravela, Debussyho, Dvořáka nebo Šostakoviče,“ připomíná.

02674692.jpeg

Výsledkem má být hudba, která je do značné míry předem daná, tedy s menším prostorem pro improvizaci. „Ale aby nedošlo k omylu ‒ v žádném případě nejde o klasickou hudbu, podstatou je to pořád jazz. Nechci se věnovat skládání klasické hudby,“ komentuje Martin Brunner.

Epoque Quartet je známým a žánrově velmi flexibilním smyčcovým seskupením. Spolupracovalo např. s Danem Bártou či triem Roberta Balzara. Hodinový cyklus Morning Walks zazní v pražském klubu Jazz Dock 8. října, a to v rámci nové programové řady Jazz and Classic crossover.

autor: Petr Vidomus
Spustit audio