Experimentální trio Vojtěcha Procházky vydává LP

14. říjen 2013

Už ne „Vojtěch Procházka Trio“, ale „Bergljot“ se jmenuje známá česko-norská formace pianisty Vojtěcha Procházky. V Norsku právě vydává nové album a zahraje na dvou koncertech v Praze a v Brně.

Když začátkem roku 2010 vydal pianista Vojtěch Procházka album Amoeba's Dance, bylo přijato velmi pozitivně. Když ovšem své trio (Adrian Myhr – kontrabas, Tore Sandbakken – bicí) představil také v klubech, bylo to čiré zjevení.

Skupina prošla rychlým vývojem od „běžného“ jazzového pianového tria do velmi experimentální formace, která kombinuje syntezátor, elektroniku, preparované nástroje a neortodoxní hrací techniky do dlouhých, minimalistických improvizačních pásem v duchu The Necks, Concern či Barn Owl.

Poslechněte si ukázku z nového alba:



Kapela se obzvláště zaměřuje na plasticitu a hutnost zvuku, na frekvenční interference a pomalý tektonický vývoj. Bergljot (jak zní nový název kapely) hraje energicky, často relativně hlasitě s až rockovým nasazením, ale v jejich hudbě jsou vždy jasně zřetelné jednoduché a silné hudební motivy.

Nové album vydalo trio digitálně a na LP u nezávislého norského labelu Sofa (kde vydávají také Steifenjunko nebo Ingar Zach). Výsledek své improvizační session nazvali Solen avløser regnet som avløser solen, což znamená v překladu Po slunci přichází déšť, po kterém přichází slunce. „Jde o citát z jedné knihy, která zaujala našeho basistu Adriana,“ říká k abstraktnímu názvu Vojtěch Procházka.

Jak dodává pianista, kapela se proměnila i po nástrojové stránce, vedle obligátního piana a preparací pracuje Procházka výrazněji s elektronikou. Svůj hrací arzenál osvětluje takto:

Kapela Bergljot momentálně započala větší evropské turné, v jehož rámci zahraje i v Česku. Ukázky z nového alba a také úplný rozhovor s Vojtěchem Procházkou přinese stanice Český rozhlas Jazz ve čtvrtek 17. října v pořadu Jazzové novinky (14:00).

02538353_1.jpeg

Bergljot – podzimní turné 201315. 10. Ottoman Trumpet, Brno24. 10. Klub Školská 28, Praha

autor: Petr Vidomus
Spustit audio