Jazzrocková Elegie vychází v novém lesku

8. říjen 2016

Spolupráce polského vydavatelství GAD Records a českého Supraphonu nese další ovoce. Aktuálně v podobě nové reedice kultovního alba Elegie (1976) jazzrockové skupiny Jazz Q. Jak se patří rozšířené o neznámé nahrávky a raritní bonusy.

Vychází historický záznam jazzrockových Jazz Q

Martin Kratochvíl

Ačkoli pianista a průkopník hry na Moog Martin Kratochvíl letos na jaře vydal album Jazz Q v nové sestavě, nyní ve spolupráci s polským vydavatelstvím sáhl do archivu: vychází úplný záznam koncertu jazzrockových Jazz Q z Bratislavy 1975.

Elegie patří k nejdůležitějším albům známé kapely pod vedením Martina Kratochvíla. Prestižní britská agentura Selectadisk ji nedávno dokonce zařadila na osmé místo z dvaceti alb, která nejvýznamněji ovlivnila progresivní rock minulého století. Právě jistá nadčasovost nahrávky rozhodla o tom, že ji producent Michal Wilczynski zařadil do svého reedičního programu českých jazzrockových alb.

„Cítil jsem, že jsem stvořil své opus magnum, a možná i proto jsem se rozhodl přidat své jméno k názvu kapely na obalu,“ říká s úsměvem Martin Kratochvíl, český průkopník hry na syntezátory Moog. Sám dohlížel na nový remastering alba z původních analogových pásů (Elegie digitálně vyšla pouze jako součást 8 CD boxu roku 2007, někteří hudební publicisté však zpochybňovali kvalitu tehdejšího remasteru).

Na Elegii se Kratochvíl vrátil k ryze instrumentální tvorbě a výrazněji než dřív uplatňoval syntezátor Moog. Jsou zde patrné mnohé vlivy, mimo jiné španělské a etno motivy (známé Toledo) a celek zní vlastně jako velice kompaktní koncert.

Kratochvíl zde pracuje s celým spektrem barev (housle, trubka, harmonika) a řadou přizvaných hostů (jako Michal Gera, Lenka Filipová, Ondřej Konrád, Jan Hrubý atd.). Autor nového průvodního slova (paradoxně pouze v angličtině a polštině) bez váhání srovnává desku s tvorbou Mahavishnu Orchestra nebo Return to Forever.

Rozhovor měsíce: Martin Kratochvíl a hudba jako rituál

Martin Kratochvíl

Po 28 letech natočila skupina Jazz Q v čele se skladatelem a klávesistou Martinem Kratochvílem nové studiové album. O desce nazvané Znovu si povíme více v červnovém Rozhovoru měsíce, který vysíláme na ČRo Jazz v pátek 7. června ve 14:00.

Reedice Elegie ovšem vychází jako dvojalbum. Jestliže na prvním CD nalezneme pouze původní LP nahrávku, zajímavější je druhé CD s dosud nepublikovanými bonusy, které tehdejší tvorbu Jazz Q zařazují do patřičného kontextu.

Kromě digitalizovaných úryvků ze známých Jazzrockových dílen jde hlavně o raritní snímky z archivu Českého rozhlasu – spojení Jazz Q s big bandem JOČR ve skladbách Žravá dáma a Kdo z koho.

Podstatnou částí je pak kompletní soundtrack k psychologickému dramatu Hřiště (1975), který dává nahlédnout do Kratochvílovy filmové dílny (rovněž s Filmovým symfonickým orchestrem). Nové vydání Elegie je doplněno obsáhlou analýzou skladeb z pera hudebního publicisty Lukasze Hernika, archivními fotografiemi a dobovými recenzemi.

Polský GAD Records je velice agilní ve vydávání archivních nahrávek (jazzrock, filmová hudba) ze střední a východní Evropy. V plánu má vydání celé diskografie Jazz Q, ale i nahrávky Jazzového orchestru Čs. rozhlasu, SHQ, Rudolfa Daška, Jiřího Stivína, nebo Pražského big bandu Milana Svobody.

autor: Petr Vidomus
Spustit audio