Avishai Cohen přijede v doprovodu smyčců

2. září 2014

Izraelský skladatel a fenomenální basista Avishai Cohen jezdí do Česka často, ale téměř pokaždé představí odlišnou sestavu i hudbu. 10. září zavítá do pražské Hybernie v rámci projektu Avishai Cohen with Strings a nejen s repertoárem loňského zdařilého alba Almah.

Avishai Cohen má změnu a cesty v krvi. Bytostně potřebuje vývoj i nové partnery. Odmítá zůstávat příliš dlouho na prozkoumané půdě:

„Každý muzikant je jiný a tak je skvělé pracovat s různými lidmi. Rád měním spoluhráče, protože je dobře trochu se posouvat a objevovat odlišná hudební směřování,“ řekl Cohen v rozhovoru s autorem článku. A ačkoliv řada jiných hudebníků sází na dlouhou spoluprácí intuitivně sehraná comba, v komunikaci Avishaiových kapel nejsou změny sestav nijak negativně patrné.

Navíc ať už dělá „čistý“ soudobý jazz, prastaré židovské milostné písně nebo latinu, ať už zvolí obsazení skromné či početnější, Avishai Cohen nikdy nezapře okamžitě rozpoznatelný, osobitý rukopis. Platí to i pro repertoár zatím poslední desky Almah, na které Cohen propojil jazzové trio, smyčcový kvartet s violou na místě druhých houslí, to kvůli oblibě tlumených, potemnělých odstínů, a hoboj. V Praze zahraje s téměř totožnou sestavou, jaká nahrávala album. Změna nastala pouze na postu bicích. Zatímco ve studiu bubenickou stoličku obsadil Ofri Nehemya, na turné zahraje Daniel Dor.

 

Na svých webových stránkách leader uvedl, že se prostřednictvím titulu Almah a koncertního projektu Avishai Cohen with Strings „vrací ke kořenům svých prvních hudebních zkušeností, tedy klasické kompozici a harmonii“. Klasické vzdělání v současném projektu opravdu využil. Ať už ve vlastních skladbách jako Opus 1, tak třeba v nastudování miniatury Southern Lullaby židovského, v Polsku narozeného a působícího skladatele Moshe Vilenskiho (1910-1997). Nicméně neomezuje ho, hudebník využívá mnohem bohatší žánrové zdroje. Od lidových arabských písní v Arab Medley až po málem jazzrockový baskytarový odvaz v On A Black Horse / Linearity.

Navíc se soubor v rámci koncertu nebude omezovat jen na striktní verze materiálu z nahrávky, přidá i něco dalšího. Ať už skladby úplně nové, dosud nevydané, či nově pro smyčce zaranžované položky staršího repertoáru a improvizace.

02272861.jpeg

Každopádně by byla škoda aktuální Cohenovu návštěvu propást. Nejen proto, že nabídne výbornou hudbu. Další šance na „Avishaie Cohena se smyčci“ se totiž nemusí a také pravděpodobně nebude opakovat. I když na druhé straně, ať už Múzy v budoucnosti zavedou izraelského mistra kamkoliv, půjde o zajímavou hudební pouť.

Avishai Cohen with Strings 10. 9. – Praha, Divadlo Hybernia, začátek 20:00 hod. Avishai Cohen – kontrabas a zpěvNitai Hershkovits – pianoDaniel Dor – bicí nástrojeCordelia Hagmann – housleAmit Landau – violaNoam Haimovitz Weinschel – violaYael Shapira – violoncello a zpěvYoram Lachish – hoboj

autor: Tomáš S. Polívka
Spustit audio