Česká jazzová sklizeň 2014 – 4. díl

25. prosinec 2014

Po týdnu pokračujeme v seriálu Česká jazzová sklizeň 2014, v němž postupně shrnujeme všechny české jazzové nahrávky, které v tomto roce vyšly.

Noční optika – Chatter Přestože se už několik let hovoří o krizi hudebních nosičů, skupina Noční optika vydala v roce 2014 dvě CD s novým materiálem. „Kdybychom nic nenatáčeli, mohli bychom usnout a přestat Optiku dělat,“ řekli její členové v Rozhovoru měsíce na ČRo Jazz. Půl roku po albu Astigma kapela vlastním nákladem vypustila do světa novinku Chatter. Ve skupině došlo po mnoha letech k personální změně – Jana Linharta vystřídal na postu bubeníka Jan Dvořák.

Otto Hejnic Trio – Standards One

Dva roky po svém debutovém autorském albu One natočil bubeník a skladatel Otto Hejnic se svým triem (Ondrej Krajňák – piano, Josef Fečo – kontrabas) kolekci standardů, a to nikoli pouze jazzových. Vedle skladeb jako Besame Mucho (Consuelo Velasquez) nebo Misty (Erroll Garner) totiž album obsahuje například ústřední melodii Martina Böttchera z filmu Vinnetou. Tyto převzaté skladby jsou na albu doplněny třemi autorskými fragmenty, dvěma mezihrami a dohrou.

Jana Koubková – Smrt standardizmu Jana Koubková sestavila nové trio s kytaristou Romanem Hampacherem a bubeníkem Janem Červenkou. V roce svých 70. narozenin naše přední zpěvačka zpívá: „Kam vlezu / vrazim do standardního jazzu / kam vlezu tvrdě narazim“ a dodává: „Tenhleten jazz / ten mě teda nudí.“ Ve shodě s těmito slovy natočila album, které má místy blíže k minimalismu, alternativnímu rocku nebo hiphopu než ke „standardnímu jazzu“. Album Smrt standardizmu také hodně stojí na textech – v nejednom z nich se stále svěží Koubková s ironií sobě vlastní vyjadřuje k přibývajícím létům. A zazpívala si také Blues pro Janu K., které jí věnoval básník Jiří Žáček.

03236499.jpeg

Robert Balzar Trio – Vuja-Dé V dubnu 2013, krátce poté, co se stal členem skupiny pianista Jiří Levíček, nahrálo Robert Balzar Trio v New Yorku materiál na dvě nové alba. Ještě v tom roce vyšlo CD Discover Who We Are, které obsahovalo především autorský repertoár Roberta Balzara a Jiřího Levíčka. Druhá část záznamu se na trhu objevila o rok později pod názvem Vuja-Dé. V tomto případě jde o pestřejší kolekci, na které vedle dvou skladeb Balzarových a jedné Levíčkovy najdeme několik jazzových standardů a také dvě úpravy lidových písní (Dobrú noc, Zelení hájové).

Ondřej Ruml – Zpívá Ježka, Voskovce a Wericha

Zpěvák Ondřej Ruml natočil album s písněmi z Osvobozeného divadla. Jmenuje se Ondřej Ruml zpívá Ježka, Voskovce a Wericha a obsahuje známé skladby jako Šaty dělaj člověka, Život je jen náhoda, Potopa nebo Kat a blázen. Autory aranží jsou pianista Matej Benko a trumpetista Miroslav Hloucal, jako hosté na albu zpívají Zdeněk Svěrák, Ondřej Brzobohatý a Jiří Macháček.

 

Robert Štolba & friends – featuring Svatopluk Košvanec Robert Štolba je absolventem oboru bicí na Konzervatoři Jaroslava Ježka a skladby na Pražské konzervatoři. Vedle bicích nástrojů hraje také na klavír. Na jeho profilovém albu jej doprovází bigband složený ze známých osobností (nejen) jazzové scény – Václav Týfa, František Raba, Camilo Caller, Cyrille Oswald, Ondřej Štveráček, Omar Khaouaj a další. Album je věnováno vzpomínce na jedinečného trombonistu Svatopluka Košvance, který zemřel v roce 2013.

autor: Milan Tesař
Spustit audio