Česká jazzová sklizeň 2014 – 7. díl

13. leden 2015

Sedmým dílem uzavíráme náš seriál Česká jazzová sklizeň 2014, v němž jsme mapovali všechny české jazzové nahrávky, které v daném roce vyšly.

Jaromír Honzák – Uncertainty Na novém autorském albu pedagoga, skladatele a hudebníka Jaromíra Honzáka (kontrabas, baskytara) dále účinkují dva čeští muzikanti – David Dorůžka (kytara) a Vít Křišťan (piano, syntezátory) –, švédský bubeník Jon Fält a francouzský klarinetista a saxofonista Antonin-Tri Hoang.

Jiří Slavík – La jeunesseMladý český kontrabasista a skladatel Jiří Slavík strávil velkou část svého dosavadního života jako student a poté jako aktivní muzikant v zahraničí – v Itálii, Velké Británii nebo Francii. La jeunesse – Mládí – je album skladeb, které zkomponoval a k jejichž realizaci si přizval především své hudební přátele, se kterými se potkal během studií v Londýně. Na žánrově a kompozičně pestrém albu účinkuje patnáct muzikantů.

Najponk – A Child Is Born

Pianista Najponk natočil své nové sólové album na klavír Steinway v průběhu jediného dne ve spolupráci se zvukovým mistrem Milanem Cimfem a věnoval je svému malému synkovi. Kolekce obsahuje jazzové standardy (Cole Porter, Thelonious Monk, Tom Jobim, ale též např. Pat Metheny) i slavné popové melodie (Beatles) a také čtyři klavíristovy autorské kompozice.

03189975.jpeg

Tomáš Liška – Bercheros Odyssey V době svého studia na Jazz-Institutu v Berlíně pracoval kontrabasista a skladatel Tomáš Liška na rozsáhlé suitě, jejíž pomyslný „hrdina“ dostal jméno spojením slov Berlín a Cherokee. Skladbu nahrálo kvinteto Pénte bez harmonického nástroje a bez bicích – saxofon, (bas)klarinet, housle, violoncello a kontrabas. Hudba je přibližně ze dvou třetin napsaná, z jedné třetiny improvizovaná, prozrazuje Tomáš Liška v jednom rozhovoru.

Paraneuro – Paraneurologic

Česko-finskou skupinu, v jejíž původní čtyřčlenné verzi působil i Emil Viklický, dnes tvoří trumpetista Jarmo Sermilä, violoncellista Miroslav Posejpal a Alex Švamberk, který má na starosti perkuse, elektroniku a samply. Hrají improvizovanou hudbu na pomezí jazzu, volné improvizace, elektra, noisu a industrialu. Album přináší výběr dosud nezveřejněných nahrávek z let 1998–2012.

 

Pavel Wlosok Trio & Donny McCaslin – Alternate Reality V USA usazený pianista českého původu Pavel Wlosok natočil nové album v triu s kontrabasistou Mikem Holsteinem a s bubeníkem Mariánem Ševčíkem. Jako speciálního hosta si pánové do studia přizvali newyorského saxofonistu Donnyho McCaslina. Album obsahuje čtyři autorské skladby Pavla Wlosoka, jednu od Donnyho McCaslina a dále známé melodie od Herbieho Hancocka, Joe Hendersona nebo Duka Ellingtona.

autor: Milan Tesař
Spustit audio