Česká jazzová sklizeň 2015 – 4. díl

13. prosinec 2015

Přinášíme čtvrtý díl přehledu českých jazzových nahrávek za rok 2015. Vybíráme jak nahrávky čistě jazzové, tak výrazné počiny s přesahy do jiných žánrů.

Josef Vejvoda – 70 První disk tohoto bilančního dvojalba je kompilací koncertních nahrávek Josefa Vejvody, který se zde představuje jako bubeník, skladatel a dirigent. Najdeme zde skladby v podání Vejvodova tria, kvartetu i Big Bandu Českého rozhlasu. Druhé CD rozvíjí pohled na jubilanta jako skladatele. Obsahuje pětidílnou suitu Celebration a třídílnou kompozici Brazilian Pearl Jubilee, obojí v podání Severočeské filharmonie Teplice, a dále tři Vejvodovy skladby v podání Sukova komorního orchestru.

Gustav Brom – Polymelomodus „Deska Polymelomodus dokazuje, že Bromův orchestr ani po čtyřech desítkách let své existence neztrácí kontakt s vývojem, ale přitom si udržuje vlastní tvář,“ psal Lubomír Dorůžka v souvislosti s prvním vydáním alba v roce 1977. Pět původních skladeb (autoři Mojmír Bártek, Josef Audes, Milan Vidlák a dvakrát Jaromír Hnilička) doplňuje jedna skladba z dílny rockové skupiny Steely Dan. Jako výrazní instrumentalisté se představují všichni čtyři zmínění skladatelé a dále saxofonista Zdeněk Novák a kytarista Igor Vavrda. Album se v roce 2015 dočkalo dvou reedic – v srpnu vyšlo digitálně u Supraphonu a v září na CD u polské společnosti Gad Records.

 

Emil Viklický & Miroslav Hloucal – Afterdark Na společném albu se sešli výrazní zástupci dvou českých jazzových generací. CD je čistě autorské – šesti skladbami přispěl pianista Emil Viklický, pět přinesl hráč na trubku a křídlovku Miroslav Hloucal. Natáčelo se ve studiu Českého národního symfonického orchestru a na rozdíl od Viklického předchozí desky duetů s hráčem na dechové nástroje (Záhadná se Scottem Robinsonem z r. 2013) jde tentokrát o tradičnější materiál.

Eva Olmerová – Jak dynamit

03530387.jpeg

Nový výběr většinou dosud nevydaných nahrávek Evy Olmerové obsahuje písně zaznamenané v letech 1964–93. Najdeme mezi nimi protestsong Nezoufej nebo písně z filmů Napravení Jima Valentina, Flirt se slečnou Stříbrnou a Čtyři vraždy stačí, drahoušku. Kolekce připomíná také obrovský stylový rozptyl zpěvačky – od jazzu přes blues, šanson a country až po staropražské písně.

Marek Walarowski Trio – Colours Of The Night Český kontrabasista Lukáš Mužík je členem tria Marka Walarowského, vítěze klavírních soutěží v Katovicích a v Kaliszi. Walarowski je absolventem katovické akademie. Píše skladby jak pro sebe a své jazzové sestavy, tak například pro Slezskou filharmonii – od doby studií se totiž pohybuje na hraně mezi jazzem a klasickou hudbou. Album Colours Of The Night natočil v listopadu 2014 na univerzitě ve finském Jyväskylä. Sestavu doplňuje bubeník Mirosław Sitkowski a jako host na albu hraje saxofonista Wojciech Lichtański.

 

Laco Deczi & Celula New York – Porto. Live ze studia „A“ Trumpetista Laco Deczi odešel v roce 1985 s manželkou Milenou a synem Vajcem do Spojených států. Přesně o třicet let později se na trhu objevila živá nahrávka, kterou pořídil se synem-bubeníkem, s kosmopolitní kapelou – muzikanty francouzského, italského a japonského původu – a se zpěvačkou Beou Albrecht Pšeničkovou v roce 2007 v pražském rozhlasovém Studiu „A“. Program složený především z latinských rytmů a balad odvysílal Český rozhlas 1 – Radiožurnál ve dvou vydáních programu Naživo a nyní, o osm let později a po zvukových úpravách (mastering – Pavel Karlík ve studiu Sono), vychází koncertní nahrávka na CD.

autor: Milan Tesař
Spustit audio