Česká jazzová sklizeň 2016 – 7. díl

11. leden 2017

Seriál Česká jazzová sklizeň míří pomalu do finále. Sedmý díl věnujeme hlavně fusion nahrávkám, vydaným u nás v loňském roce, ale dojde i na akustickou Najponkovu lahůdku, která vyšla v Japonsku.

Najponk Trio – Swingin’ Live at the Office vol. 3 (Gats Production)

Pianista Najponk se svým triem vydal po roce u japonského vydavatelství Gats Production další koncertní záznam. Album obsahuje čtyři Najponkovy autorské skladby, dále jednu kompozici kontrabasisty Tarase Voloshchuka a pět převzatých skladeb (mj. Thelonious Monk, Herbie Hancock). Vedle Najponka a Voloshchuka trio tvoří bubeník Marek Urbánek.

Čtěte také

Jazz Q Martina Kratochvíla – Elegie (GAD Records)

Polské vydavatelství GAD pokračuje v mapování české jazzrockové scény rozšířenou reedicí zásadního alba skupiny Jazz Q. První nahrávka Martina Kratochvíla čistě ve stylu fusion vznikla v roce 1976 v sestavě s Františkem Franclem (kytara), Přemyslem Fauknerem (baskytara) a Liborem Launem (bicí).

K původním osmi skladbám vydavatel přidal druhý disk s dalšími nahrávkami skupiny z poloviny 70. let – studiové a koncertní záznamy z LP Jazzrocková dílna 1 a 2, dvě skladby s Jazzovým orchestrem Československého rozhlasu a hudbu Martina Kratochvíla z psychologického filmu Štěpána Skalského Hřiště.

Čtěte také

Martin Kratochvíl

Jazz Fragment Praha – Na vlnách Českého rozhlasu (Radioservis)

Album obsahuje skladby nahrané v letech 1977–87 v karlínském rozhlasovém studiu A včetně někdejšího supraphonského singlu Dáma se psem (1977). Autorem všech deseti zařazených kompozic je pianista Aleš Faix, základ skupiny v době vzniku nahrávek dále tvořili především Vít Musil (baskytara), Michal Tichý (flétna), Milan Pěkný a Jiří Holec (elektrické housle) a Petr Reiterman (bicí). V jednotlivých skladbách dále účinkují například Přemysl Faukner (baskytara) nebo Eduard Kuhn (elektrický basklarinet).

Ekström Kvartett – Just Emerges (vlastní náklad)

Brněnská jazzová skupina v čele se saxofonistou Tomášem Kudlíkem vznikla v roce 2014 a hraje výhradně autorskou tvorbu. Dalšími členy jsou Oliver Kucharovič (basa), Filip Buček (bicí) a Michal Kratochvíl (bicí). Album, které obsahuje šest skladeb, poskytla kapela k dispozici zdarma nebo za dobrovolný příspěvek na serveru Bandcamp.

 

Top Dream Company – Double Gig (vlastní náklad)

Nejnovější dvojalbum pražské skupiny Top Dream Company obsahuje výběr tvorby z posledních dvou let – skladby s anglickými, českými a španělskými texty. Žánrově se kapela pohybuje na pomezí funku, soulu, disca, hip-hopu, reggae a jazzu.

Autorem skladeb je kapelník a trumpetista Petr Harmáček, který tentokrát spolupracoval s americkými textaři Tedem Whangem, Davidem Murphym a Simonem Francisem. Jako hosté na albu účinkují například Michael Viktořík ze skupiny J. A. R., americká zpěvačka Kaia Brown nebo Tanda Corrons a Dariel Martinez z Kuby.

 

autor: Milan Tesař
Spustit audio