Do Brna přijedou Wayne Shorter a Wynton Marsalis

5. listopad 2015

Pořadatelé JazzFestu Brno dnes na tiskové konferenci představili první jména příštího ročníku. Do Brna přijedou vůbec poprvé populární americký trumpetista Wynton Marsalis s big bandem Jazz at Lincoln Center Orchestra a také jeden z posledních žijících jazzových mohykánů, saxofonista Wayne Shorter.

Shorter nahrál pod svým jménem více než 20 alb, většina z nich zásadně ovlivnila celé generace umělců i posluchačů, včetně té současné. Proslul i jako spoluzakladatel jazzrockové kapely Weather Report, jež svoje nahrávací skóre ukončila na čísle 17.

Wayne Shorter je skutečný umělec, netěží ze své hvězdné minulosti, ale i ve zralém věku hledá nové cesty pro improvizovanou hudbu. Již od 60. let se projevuje jako nespoutaný tvůrčí element, ale i originální a často kopírovaný skladatel a interpret. Je prostě etalonem hudební odvahy,“ popisuje umělecký ředitel festivalu Vilém Spilka.

Shorter v Česku již koncertoval vícekrát, do Brna však přijede poprvé. Jeho jarní evropské miniturné čítá pouhé čtyři koncerty, kdy zahraje v Turecku, Švýcarsku, Maďarsku a právě na brněnském JazzFestu. Shorter přijede opět v kvartetu, v němž jako sidemani hrají prvotřídní instrumentalisté – bubeník Brian Blade, pianista Danilo Pérez a kontrabasista John Patitucci. „Shorter už mnoho let dokazuje, že právě v kontextu kvarteta je nejsilnější a nejhravější,“ říká Spilka.

Pro amerického trumpetistu Wyntona Marsalise bylo, stejně jako pro Waynea Shortera, branou do světa velkého jazzu angažmá v kapele Arta Blakeyho. „Wynton Marsalis je hudební chameleon a díky své prvotřídní technice slaví úspěchy nejen v jazzu, ale také v klasické hudbě. Jako jediný muzikant má ve své sbírce ceny Grammy jak za jazz, tak za klasickou hudbu,“ přibližuje Spilka.

02831425.jpeg

Marsalis slaví úspěchy především jako lídr big bandu Jazz at Lincoln Center Orchestra, s nímž přijede 12. února 2016 na brněnský JazzFest. „Wynton Marsalis se s Jazz at Lincoln Center Orchestra vrací k úplným kořenům jazzu. Kdybych měl tento projekt popsat někomu, kdo o něm nikdy neslyšel, nejspíš bych řekl, že je to temperamentní soubor úžasných hráčů, kteří se inspirují v samotné prapodstatě afro-americké hudby, ale dokáží ji přetvořit s ohledem na hudební současnost,“ vysvětluje Spilka.

12. 2. 2016, Sono Centrum, BrnoJazz at Lincoln Center Orchestra

13. 4. 2016, Bobycentrum, BrnoWayne Shorter Quartet

autor: Petr Vidomus
Spustit audio