HAMU spouští jazzový festival

20. červen 2015

Oddělení jazzové interpretace na pražské HAMU spouští vlastní jazzový festival Jazzové nádvoří. Má jít o výkladní skříň nové jazzové katedry, první ročník proběhne 22. a 23. června.

Na nádvoří HAMU na Malostranském náměstí v Praze v rámci festivalu zahrají všechny studentské kapely pod vedením pedagogů jazzového oddělení. Těmi jsou Jaromír Honzák (vedoucí katedry), František Kop, Jiří Slavíček a Jiří Slavík.

„Pokud jde o přístup jednotlivých pedagogů - jde o kombinaci vlastních impulsů (např. pokud jde o volbu repertoáru) a impulsů vzešlých od samotných studentů. Zvuk kapely se tedy odvíjí od kombinace obojího a je tak ovlivněn jak osobností pedagoga, tak aktuální sestavou studentů. V rytmickém ansámblu Jiřího Slavíka jde o jeho specifický kurz, kde předává studentům zejména africkou a latinsko-americkou rytmickou tradici na základě vlastního studia těchto tradic,“ porovnává přístup učitelů jazzové katedry Jaromír Honzák.

Na HAMUa v současnosti končí čtvrtý ročník jazzového programu (tj. první rok magisterského studia). Novinkou příštího akademického roku je obor Jazzová kytara, který bude vyučovat David Dorůžka.

Podle Honzáka zájem o jazzový obor roste, což je podle něj příznivé z hlediska zvyšování úrovně přijatých studentů. „Dáváme dlouhodobě přednost jejich vysoké úrovni před kvantitou. Do prvního ročníku bakalářského studia nastoupí po prázdninách pět nových studentů a do magisterského programu tři,“ dodává basista a skladatel.

Vstup na první ročník festivalu Jazzové nádvoří je zdarma, členy studentských ansámblů jsou mladí hráči známí z pražského klubového prostředí, jako např. Jan Fečo, Petr Kalfus nebo Markéta Smejkalová.

Festival Jazzové nádvoří, nádvoří HAMU, 22. – 23.6. Pondělí 22. 6., od 18:30

Kapela J. Honzáka:Jan Kyncl - tenor saxJan Steinsdörfer - pianoOliver Lipenský - drumsJaromír Honzák - kontrabas

02850406.jpeg

Kapela F. Kopa:Markéta Smejkalová - alto saxKristýna Bártová - pianoLenka Dundrová - drumsJiří Slavík - kontrabas

Kapela J. SlavíčkaTomáš Jochmann - pianoJan Fečo - kontrabasJakub Tengler - bicí

Úterý 23. 6., od 19:30

magisterská kapela (J. Slavík)Petr Kalfus - alto saxBharata Rajnošek - tenor saxOndřej Kabrna - akordeonRasťo Uhrík - kontrabas

bakalářský rytmický ansámbl (J. Slavík)Tomáš Jochmann, Kristýna Bártová, Michal Šupák - klávesové nástrojeJan Kyncl - tenor saxMarkéta Smejkalová - baritone saxOliver Lipenský, Lenka Dundrová, Jakub Tengler - perkuse a bicíRasťo Uhrík - kontrabas a baskytara

autor: Petr Vidomus
Spustit audio