Jazz Dock uvítá špičku jazzového piana

8. duben 2016

Pražský klub na smíchovském břehu Vltavy chystá další tematický čtyřdenní festival, tentokrát věnovaný jazzovému klavíru. V dubnu zde zahrají přední pianisté Luis Perdomo, Gerald Clayton, Aaron Goldberg či Kevin Hays. Doplní je vystoupení několika českých hráčů a také odpolední worskhopy pro talentované hudebníky.

Pianista a skladatel Gerald Clayton je jazzovou hvězdou první velikosti. Za pouhých osm let kapelnické aktivity se může pochlubit třemi vlastními alby, několika studiovými projekty v roli sidemana a bezpočtem vystoupení po celém světě jen málokdo. Etabloval se jako jedna z vůdčích postav nastupující generace jazzových umělců, kteří se nenuceně pohybují v množství stylů, které tvoří moderní jazzový jazyk. V roce 2006 získal Gerald druhé místo v prestižní soutěži Thelonius Monk International Competition a otevřela se mu brána ke spolupráci s významnými hudebníky současnosti, jako jsou: Roy Hargrove, Diane Krall, Clark Terry, Al Foster, Ambrose Akinmusire a další.

Aaron Goldberg je americký hudebník, který se v posledních 15 letech vypracoval na jednoho z nejuznávanějších jazzových pianistů současnosti a pohybuje se v elitní společnosti jmen jako je Kurt Rosenwinkel, Joshua Redman, Wynton Marsalis, Guillermo Klein Buddy DeFranco, a další. Dlouholetá studiová spolupráce se stabilní rytmikou - basistou Reubenem Rogersem a bubeníkem Ericem Harlandem nese své plody v podobě několika skvěle hodnocených alb a také v aktuálním CD The Now, které vyšlo nedávno u Sunnyside Records. Ukazuje se zde nevídaná sehranost tria, bohatost harmonické imaginace A. Goldberga, smysl pro kontrapunkt i pro střídání hudebních nálad při zachování celistvosti a soudržnosti hudební skladby.

03296046.jpeg

Další hvězdou festivalu bude Kevin Hays. Na labelu Sunnyside Records vydal nedávno pod názvem New Day již své šestnácté autorské album. Nahrával se svým novým triem, se kterým již zhruba tři roky v newyorských jazzových klubech hraje nejen vlastní věci, ale též standardy, dylanovky či dokonce soudobého polského skladatele Goreckého. V rámci pražského koncertu jej doprovodí skvělá československá rytmika (Marián Ševčík - dr, Jaromír Honzák - b).

Také pianista Luis Perdomo patří k absolutní špičce současné scény. Nahrával s mnoha hvězdami jako je Miguel Zenon, Dave Douglas, David Sanchez, Tom Harrell a další. Tentokrát se představí po boku španělského kytaristy Alberta Vily v jeho mezinárodním kvartetu. Celý program budou doplňovat domácí hudebníci - Vít Křišťan v sólovém klavírním programu a Jiří Levíček a Martin Brunner se svými trii.

Piano Days 2016 v Jazz Docku16. 4. – 19 h - Albert Vila Quartet ft. Luis Perdomo 17. 4. – 19 h - Vítek Křišťan Solo, 21 h - Gerald Clayton Trio18. 4. – 15 h - Luis Perdomo Masterclass Workshop, 19 h - Martin Brunner Trio, 21 h - Aaron Goldberg Trio19. 4. - 15 h - Jiří Levíček workshop, 19 h - Jiří Levíček Trio, 22 h - Kevin Hays Trio

autor: Petr Vidomus
Spustit audio