Jazzové tipy na březen

9. březen 2011

Redakce Euro Jazzu sestavila přehled jazzových koncertů, které byste si neměli v březnu nechat ujít. Jak v Praze, tak dalších městech ČR.

PRAHA

4. 3. wrgha POWU Orchestra, Jazz Dock Jedenáctičlenný orchestr skladatele Tomáše Sýkory, který spojuje vážnou hudbu, jazz a další vlivy do originálních kompozic s velmi nevšedním nástrojovým obsazením (v,v,vla,vlc,fl,cl,acc,g,b,dr,p). Kapela na sebe loni upozornila albem Kapiloongo, na tento večer však chystá obměněný repertoár a dvě nové skladby.

02271738.jpeg

11. 3. + 12.3. Larry Goldings/Harry Allen Quartet, Jazz Dock Larry Goldings je známý hlavně jako hráč na hammondky, ovšem v poslední době hravá spíše na klavír a vydal několik pozoruhodných alb v triu. V tomto projektu s famózním tenorsaxofonistou přislíbil hrát na oba svoje tak oblíbené nástroje – klavír i varhany.

12. 3. Marc Perrenoud, Jazztime Nekonvenční mladé švýcarské trio představí svou poslední desku „Logo“.

15. 3. Face Of the Bass, Jazz Dock Nu-jazzový projekt Jaromíra Honzáka, kontrabasisty evropského formátu. Během večera bude pokřtěno debutové album skupiny, které vychází u Animal Music.

02240035.jpeg

16. 3. Zbigniew Namysłowski Quintet, Jazztime Polský hard-bopový veterán opět v Praze! V československém povědomí byl Zbigniew Namysłowski od poloviny 60. let považovaný za jednu z formotvorných osobností, což dokládala jeho častá hostování v rámci vícera formací (například Česko-polského bigbandu vedeného Milanem Svobodou a Janem Ptaszynem Wróblewskim).

24. 3. Jagga Jazzist, Lucerna Music Bar

Vzpomínky na loňský koncert skupiny Jaga Jazzist zůstaly velmi hluboko jak v jejích členech, kteří se z toho nedávno vyznali na Facebooku, tak ve stovkách fanoušků famózních Norů. Zástupci britského vydavatelství Ninja Tune unikátním způsobem propojují různé hudební styly, pohybují se na pomezí jazzu, rocku a drumandbassu.

26.03. Chick Corea & Gary Burton, Kongresové centrum Armanda Anthonyho „Chicka“ Coreu již české publikum zná z několika koncertů, na kterých vystoupil například s banjistou Bélou Fleckem nebo se svým Elektric Bandem. Ve spojení s Garym Burtonem, o jehož kvalitě mimo jiné svědčí i několik společně získaných zlatých gramofonků, se v České republice představí poprvé.

TRUTNOV (festival Jazzinec)

24. 3. Inner Spaces, Koncertní síň B. Martinů Česko-polský kvintet trumpetistky Štěpánky Balcarové představí své debutové album, které v březnu vychází v Polsku (jako příloha známého časopisu Jazz Forum).

02271768.jpeg

26. 3. Portico Quartet, Společenské centrum Trutnov

Angličtí Portico Quartet vytvořili nečekaně zvláštní kombinaci jazzu, world music a moderní vážné hudby. Inspirují se v široké škále různých interpretů – od Queen, přes Phillipa Glasse, po Milese Davise. Jejich hudba je však také slyšitelně ovlivněna minimalismem Steva Reicha.

OSTRAVA

16. 3. Maceo Parker, Klub Garage Legenda funku tentokrát vystoupí také v Ostravě!

BRNO

15. 3. Rostislav Fraš/Skip Wilkins Quartet, Jazzová kavárna Podobrazy Ojedinělá fúze mezinárodního kvinteta spojuje špičky české a americké hudební scény do moderního hávu současného jazzu, jedinečné kombinacemi prvků blues, modálního jazzu, harmonickými modulacemi a nezaměnitelnými sóly.

29.3. + 30. 3. Bobby McFerrin, Hala Vodova Hlasový rozsah čtyř oktáv, jedinečná atmosféra, improvizace a nenucený kontakt s publikem. První ze dvou brněnských koncertů je již vyprodán, ale na druhý máte šanci se dostat. A pokud ne, jeden z nich bude živě vysílat ČRo 3 – Vltava.

02264345.jpeg
autor: Petr Vidomus
Spustit audio