John Scofield přijede v lednu do Prahy. S bigbandem

28. listopad 2011

Americký kytarista se v létě představil v Brně se svým kvartetem. V Rudolfinu začátkem příštího roku představí své Grammy oceněné bigbandové album „54“.

John Scofield přijede do Prahy 25. ledna a vystoupí v doprovodu známého Dánského rozhlasového bigbandu (DR Bigband) a Symfonického orchestru Českého rozhlasu (SOČR). To vše povede americký aranžér a skladatel Vince Mendoza.

Právě Mendozova úprava Scofieldovy skladby Carlos z alba 54 byla ve výročních cenách Grammy 2011 vyhodnocena jako „Nejlepší instrumentální aranžmá“. Známý kytarista a aranžér na něm spojili síly s holandským Metropole Orkest – jediným orchestrem na světě, který v sobě skloubil jazzový big band a plně obsazený symfonický orchestr. Scofieldova spolupráce s Mendozou sahá do 90. let, kdy kytarista přispěl svým nezaměnitelným hlasem na Mendozův debut. S různě dlouhými přestávkami se Mendoza a Scofield potkávají dodnes (naposledy na Mendozově novém albu Nights on Earth, které vyšlo na podzim).

Poslechněte si Grammy oceněnou skladbu Carlos:

Vilém Spilka o albu 54 v recenzi pro Harmonii napsal: „Málokdy se podaří, aby se v bigbandovém aranžmá zachovala syrovost malokapelového originálu, Mendozovi, Scofieldovi a Metropole Orkest se však toto většinou překvapivě daří. Občas se vám sice zasteskne po nevázanosti Idrise Muhammada či drivu a polyrytmické průsvitnosti Billa Stewarta, nakonec ale musíte i rytmice Metropole Orkest přiznat kredit. Pod rukama dirigenta Vince Mendozy Metropole Orkest rozkvétá a nabízí Johnu Scofieldovi inspiraci plnými hrstmi.“

V Dvořákově síni Rudolfina Metropole Orkest nahradí spojení SOČRu s dánským bigbandem. DR Bigband není pro české posluchače neznámý – v roce 2010 zde orchestr odehrál tři koncerty s bluesmanem Robbenem Fordem (v Praze, Brně a Plzni). Během let pak doprovázel Randyho Breckera, Davida Sanborna, Mika Sterna, nebo Bena Webstera. Některé z těchto spoluprací vydává label Red Dot Music (například tu letošní s Chrisem Potterem – Transatlantic).

02494495.jpeg

DR Bigband však v Praze vystoupí dvakrát – již bez Scofielda a Mendozy odehraje 24.1. koncert také ve Španělském sále (v rámci cyklu Jazz na Hradě). Oba pražské koncerty podpořila dánská ambasáda, vstupenky by měly být v prodeji od poloviny prosince.

autor: Petr Vidomus
Spustit audio