Mostly Other People Do The Killing složí v Praze hold jazzovému pianu

9. září 2015

Newyorská kapela Mostly Other People Do The Killing patří k nejkontroverznějším seskupením jazzové současnosti, ale snahou o přesnou kopii Milese Davise u nás „pobuřovat“ nebude. 2. října představí v pražském klubu Jazz Time nový program, ve kterém se blýskne především služebně nejmladší člen čtveřice, pianista Ron Stabinsky.

Mostly Other People Do The Killing se právem honosí řadou pochval a ocenění. Například v roce 2009 je prestižní magazín Downbeat ve své výroční anketě označil na největší Nastupující hvězdy v kategorii malých souborů. A zároveň loni vzbudili agilní Newyorčané velmi rozporuplné reakce včetně nekompromisních odsudků a podezření z levného přitahování pozornosti médií, když pod názvem Blue vydali přesně, notu od noty, okopírovanou nahrávku slavného alba Milese Davise Kind Of Blue. Od dob tohoto zajímavého, pracného a s odstupem času vlastně sympaticky provokativního pokusu se ovšem posunuli zase úplně jinam. Nový program, na kterém bude postaven také pražský koncert, bude opět autorský. I když koncepce pátrání v dějinách a samé struktuře jazzu vlastně zůstala zachována.

„Nový materiál se jmenuje Mauch Chunk a jde o muziku, kterou zkomponoval Moppa Elliot především s ohledem na piano. Chtěl zdůraznit roli, jakou zastává pianista v jazzovém kvartetu. Jednotlivé skladby Moppa věnoval přátelům a muzikantům, kteří ho ovlivnili,“ přišla z tábora kapely odpověď na dotaz, co se bude v Jazz Time hrát.

Jak vyplývá už ze zaměření repertoáru, v řadách Mostly Other People... došlo po letech ke změnám. Pianista Ron Stabinsky, který nejprve spíše příležitostně rozšiřoval sestavu na desce Red Hot (2013) a pak samozřejmě za účelem nastudování Kind Of Blue, se stal zásadním členem. A naopak, kombo přijede do Prahy už bez jednoho ze svých zakládajících členů, trumpetisty Petera Evanse.

 

 

Peter Evans ohlásil odchod z MOPDTK na sklonku loňského roku. Rozhodnutí zdůvodnil soustředěním na vlastní projekty, mimo jiné na Peter Evans Quintet, se kterým vydal druhé album Destination: Void se čtyřmi rozmáchlými kompozicemi pro obsazení trubka, živá manipulace s elektronikou, klavír (na který hraje nikoliv náhodou Ron Stabinsky), kontrabas a bicí nástroje.

„Relativně“ nový člen MOPDTK Ron Stabinsky patří k renomovaným hráčům, spojujícím vzdělání jazzové a klasické u Edny Golandské či ruského, v NYC působícího virtuózního pianisty Ilyi Itina. Má za sebou spolupráci s Andrewem Lafkasem, Jackem Wrightem či Davem Taylorem. Stále hraje, krom různých sestav Petera Evanse, také v Charles Evans Quartet či v projektu Relȃche.

02835483.jpeg

Dodejme, že předtím, od svého založení v roce 2003, hráli Mostly Other People... v nezměněné sestavě Elliott – Irabagon – Shea – Evans. Díky říjnovému pražskému vystoupení máme možnost slyšet kvarteto stále ještě v období celkem zásadního přerodu, kterým odchod zakládajícího člena a důraz na harmonický nástroj v kapele dříve soustředěné především na strolling (tedy např. s výjimkou zmíněných alb Red Hot a Blue) určitě je. O instrumentálním mistrovství jednotlivých hráčů přitom nevnikají nejmenší pochyby.

Mostly Other People Do The Killing 2. října od 20:00 hodin, Jazz Time, Praha 1

Matthew „Moppa“ Elliott – kontrabasJohn Irabagon – saxofonyRon Stabinsky – pianoKevin Shea – bicí nástroje

autor: Tomáš S. Polívka
Spustit audio