Na Bohemia Jazz Festu zazáří Charles Lloyd

3. červen 2016

I letos Rudy Linka a jím založený Bohemia Jazz Fest inspiruje jazzové příznivce k poznávání vlasti. Za Charlesem Lloydem se bude cestovat do Prahy, kde putovní festival 11. července startuje. Za Carlou Bley do Plzně. A hned v několika městech zahraje kubánské Harold Lopez-Nussa Trio nebo izraelské trio Niogi. Vstupné je jako obvykle zdarma.

Hlavní hvězdou letošního Bohemia Jazz Festu je bezesporu neúnavný hledač nevšedních souzvuků a hudebních krajin, saxofonista a skladatel Charles Lloyd, kterého máme šanci slyšet 11. července na pražském Staroměstském náměstí. Osmasedmdesátiletý mistr prožívá mimořádně plodnou etapu tvorby, jeho brilantním aktuálním albům Wild Man Dance (2015) a I Long To See You (2016) jsme se ostatně věnovali také na ČRo Jazz v pořadech Jazz Club, respektive Album týdne.

Na dotaz, jakého hosta si letos nejvíce váží, potvrdil Lloydův výjimečný význam také Rudy Linka: „Charles hrál v Praze poprvé v roce 1967 ve velkém sále Lucerny. V jeho kapele byli tehdy pianista Keith Jarrett, bubeník Jack DeJohnette a basista Ron McClure. Tuto historickou událost natočila Česká televize a já jsem nadšen, že natočí i jeho letošní vystoupení na Bohemia Jazz Festu.“

 
 

V programu ovšem pochopitelně figuruje celá řada výjimečných muzikantů. „Máme kapely slavné jako trio Harolda Lopez-Nussy, opravdové legendy jako Carlu Bley se Stevem Swallowem, ale i krásná překvapení jako punk jazzové trio Edi Nulz,“ láká Linka.

Fenomenální skladatelka a pianistka Carla Bley, která nedávno oslavila neuvěřitelné 80. narozeniny, přijíždí také v mimořádně šťastném období. Spolu s basistou Stevem Swallowem a saxofonistou Andym Sheppardem právě vydala vynikající desku Andando El Tiempo, obsahující stejnojmennou třívětou kompozici a další dvě nápadité kratší skladby. Lze předpokládat, že repertoár alba předvede trio ikonické americké autorky i 18. července v Plzni.

K výrazným jménům určitě patří mladý kubánský pianista Harold Lopez-Nussa. Na mezinárodní scéně se prosadil díky koncertu na Montreux Jazz Festival 2006, jako „osobní objev“ zakladatele Clauda Nobse. Ve Švýcarsku s Nobsovou pomocí nahrál Harold i svoje druhé, první mezinárodně vydané album Sobre el Atelier, které v roce 2007 vydal prestižní label Harmonia Mundi.

 
 

Severskou scénu „trochu jinak“ bude reprezentovat skupina klávesisty Dainiuse Pulauskase, jednoho z mezinárodně nejvíce uznávaných litevských muzikantů. „Dainius Pulauskas Group představuje unikátní mix melodií a svalů, lyrismu a neočekávatelných prostorů. Pevně stojí v první linii evropské fusion,“ uvádí portál All About Jazz.

Těšit se můžeme také na izraelské seskupení Niogi, prolínající akustické nástroje s elektronickými. Ostatně na zdejších pódiích není neznámé, letos už odehrálo tři koncerty na Moravě v rámci svého evropského turné.

Niogi původně, od roku 2012, působili jako duo. Omri Abramov tu střídá saxofony a EWI („elektronický dechový nástroj“, umožňující obsluhovat tradiční technikou hry na „dřeva“ zvuky samplované), Guy Shkolnik zase klavír a syntezátory. Nedávno se k nim připojil bubeník Ilya Dynov, hrající také na vibrafon. Svoji loňskou debutovou desku, ovlivněnou vážnou hudbou i world music, ovšem izraelští jazzmeni nahráli v Oslu spolu s norskou rytmikou. „Svatba digitálu s analogem“ nebo „skutečně současný jazz, schopný působivé práce se syntezátory, kontrolkami a programy,“ takové charakteristiky dali kapele novináři.

Program festivalu pochopitelně doplní domácí, respektive v dřívějším smyslu „federální“ interpreti. Klíč k jejich výběru nám opět prozradil Rudy Linka:

„Hrozně rádi bychom pozvali co nejvíce českých kapel, ale festival trvá pouze několik dní a prostoru není mnoho. Také se snažíme představovat projekty, které ještě na festivalu nebyly, a proto jsme letos vybrali zpěvačku Miriam Bayle, kterou uvidíme v Praze 11. července, bratislavského kytaristu Stana Počajiho, zahraje 15. července v Brně, nebo kapelu s novou nahrávkou, a tou je Petr Beneš Quartet, který vystoupí 16. července v Táboře.“

Výběr z programu BJF 2016

11. 7. - Praha: Charles Lloyd New Quartet, Miriam Bayle12. 7. – Praha: Niogi13. 7. – Liberec: Harold Lopez-Nussa Trio14. 7. – Brno: Jasper Blom Quartet15. 7. – Brno: Dainius Pulauskas Group16. 7. – Tábor: Edi Nulz, Petr Beneš Quartet17. 7. – Písek: Krzysztof Kobylński KK Pearls Quintet18. 7. – Plzeň: Carla Bley Trio19. 7. – Domažlice: Susanna Sawoff Trio

autor: Tomáš S. Polívka
Spustit audio