Norský jazzový podzim: Arve Henriksen a Eivind Aarset v Praze

2. listopad 2012

Hned dvě významné osobnosti fúze jazzu s elektronikou zavítají koncem listopadu do Čech. Arve Henriksen a Eivind Aarset jsou další v řadě norských umělců, kteří na podzim zemi navštívili.

Dans Les Arbres na festivalu Babel Prague, pianista Helge Lien na královéhradeckém Jazz Goes to Town, nebo experimentální trio Vojtěcha Procházky (Bergljot) – to jsou jen některá z norských jazzových jmen, která letos Česko navštívila. Norská hudební sklizeň však pokračuje – 21. 11. zahraje v pražském klubu Jazz Dock kytarista Eivind Aarset, 26. 11. pak v rámci Music Infinity vystoupí v Paláci Akropolis trumpetista Arve Henriksen v duu s Janem Bangem.

Kytarista Eivind Aarset se světově zviditelnil vlastně až účinkováním v elektronických formacích trumpetisty Nilse Pettera Molvaera. Nicméně již dříve figuroval v bookletech desek Raye Charlese, Dee Dee Bridgewater, Arilda Andersena, Marilyn Mazur a mnoha dalších. Kromě klasických vzorů typu Jimi Hendrixe nebo Terjeho Rypdala na nich byl patrný vliv hráčů na klávesové nástroje.

„Jedno z nejlepších postdavisovských elektrických jazzových alb,“ hlásaly o jeho autorském debutu Electronique Noire hudební žurnály koncem devadesátých let. I když norský nu-jazzový zázrak má svou počáteční euforii zřejmě za sebou, Aarset nelpí na dříve ověřených receptech. Na jeho posledních albech Sonic Codex či Live Exctracts se snoubí syrový kytarový rock s ambientními plochami a elektronikou.

Definici vlastní hudby ovšem Aarset odmítá: „Rozumím potřebě definicí žánrů ze strany obchodů s hudebními nosiči, ale občas mě definice frustrují – od té doby, co má vlastní hudba nezapadá do žádné z typických žánrových škatulek. A to samé platí i pro hudbu, kterou poslouchám,“ řekl již dříve pro časopis Harmonie.

Podívejte se na video:



V klubu Jazz Dock Aarset představí novou formaci Dream Logic (s basistou Audunem Erlienem a dvěma bubeníky – Wetle Holte, Erland Dahlen). Jde o kapelu odkazující svým názvem k nejnovějšímu albu, které Aarsetovi vychází u ECM tento měsíc. „Je to tichá hudba, jiná, než moje dosavadní díla – krásná, tajuplná, smyslná a meditativní,“ naznačuje kytarista patrnou změnu směru. Na nahrávce účinkuje také známý elektronik Jan Bang, s nímž byl Aarset v Praze loni.

Aarsetův koncert v Praze je výjimečný přizvaným hostem – slovenským kytaristou a skladatelem filmové hudby Davidem Kollárem. Známý Nor jej slyšel v jeho divadelní performanci Artrance a přizval ke spolupráci. „David bude hostující sólista. Já budu hrát část koncertu s kapelou, pak duo s Davidem, a potom se David připojí ke kapele v některých skladbách,“ přibližuje Aarset dramaturgii večera.

Oslněn tichemSilnou spojitost s Eivindem Aarsetem má trumpetista Arve Henriksen, který se do Prahy vrací po třech letech opět v duu se zmiňovaným Janem Bangem. Počátky jeho kariéry jsou spojené s freejazzovým triem Veslefrekk, jež se v roce 1997 transformovalo v improvizační kolektiv Supersilent. Jejich číslované desky, kterých dosud vyšlo jedenáct, prolamují hranice žánru směrem k hlukové hudbě či temnému ambientu a jsou vlajkovou lodí agilní severské scény. Henriksen má ale za sebou také desítky dalších projektů pokrývajících široké spektrum současného experimentálního jazzu.

01022279.jpeg
Podívejte se na ukázku z koncertu:



„Trubka má podle mě nesmírný potenciál tónových a zvukových variací a většinu z nich jsme dosud neslyšeli,“ říká Henriksen, na jehož neortodoxní styl hry mělo mimořádný vliv setkání s tradiční japonskou hudbou, přesněji zvukem flétny šakuhači. Od té doby se Henriksen inspiroval i v dalších etnických tradicích a své průzkumy nových možností nástroje zaznamenávají jeho sólová alba Sakuteiki, Chiaroscuro či Strjon vycházející na labelu Rune Grammofon.

Společně a dídžejem Janem Bangem se podíleli na několika projektech včetně čtyři roky staré, ambientně-meditativní desky Cartography vydané u ECM. Kromě studiové a producentské práce či společných desek s Jonem Hassellem či N. P. Molvaerem je Bang také pionýrem metody živého samplování, při němž přímo na koncertě „krade“ zvuky svých kolegů a vytváří z nich v reálném čase „sonická plátna“.

Norský podzim v Praze21. 11. Eivind Aarset „Dream Logic“ + David Kollár, Jazz Dock, Praha26. 11. Arve Henriksen, Jan Bang – Palác Akropolis, Praha

autor: Petr Vidomus
Spustit audio