Nová syntéza se vrací. Na rockovém festivalu

24. červen 2014

Rocková kapela Blue Effect a jazzový bigband Českého rozhlasu. O návrat legendárního fusion projektu Nová syntéza se snaží Radim Hladík. Alespoň na pódiu festivalu Rock for People v sobotu 5. července.

Na festivalu zazní skladby ze dvou alb Nová syntéza a Nová syntéza 2. Ta v první půli sedmdesátých let patřila k tomu nejzajímavějšímu, co u nás v době probíhající normalizace vyšlo. Tehdy se spojil Radim Hladík a jeho kapela s Jazzovým orchestrem Československého rozhlasu (JOČR). Ten byl vedený dirigentem, skladatelem a aranžérem Kamilem Hálou. Dali se dohromady, aby natočili nadčasový projekt, snoubící přímočarou rockovou energii a nápaditost Hladíkovy kytary s barevnou škálou a rytmickou členitostí moderního jazzového big bandu.

Přečtěte si archivní recenzi na album Nová syntéza zde.

Více než 40 let po vydání první Nové syntézy se tohoto materiálu chopí Rozhlasový Big Band Gustava Broma. Jazzový orchestr, který převzal v roce 2012 štafetu statutárního big bandu Českého rozhlasu, působí na evropské jazzové a popové scéně již neuvěřitelných 74 let. Producent projektu Hubert Bittman objasňuje: „Fanoušci uslyší po dlouhých letech to nejlepší z obou alb, která patří k milníkům historie rocku i jazzu u nás. Tento základní materiál doplní nově i dvě další známé písně z pozdější éry Blue Effectu - Rajky a Ej padá padá rosenka.“

Radim Hladík, autor většiny skladeb Nové syntézy, je na české hudební scéně již od svých 15 let. Proslul inovativním pojetím hry, jako první u nás využíval prvku zpětné vazby i kytarové efekty booster a wah-wah pedál, pro který našel vtipné a libozvučné pojmenování „kvákadlo“. V roce 1968 založil Blue Effect, možná nejdůležitější kapelu české rockové historie, kterou vede dodnes.

02474268.jpeg

Rozhlasový Big Band Gustava Broma je nemenší legendou na poli moderního velkokapelového jazzu. Gustav Brom založil svůj orchestr již v roce 1940 a vedl jej pak v Brně až do své smrti v roce 1995. Orchestr, který stále spolupracuje s novými a mladými hudebníky, nyní vede slovenský trumpetista Vlado Valovič a pro roky 2013 a 2014 se stal rezidenčním orchestrem Českého rozhlasu.

 

Významný podíl na prvotním projektu Nové syntézy má aranžér a kapelník JOČRu Kamil Hála, jehož základní aranžérské linie se bude držet i Vlado Valovič. Zazní i Hálova skladba Blues Modrého Efektu a muzikanti se těší, že se Kamil Hála zúčastní nové nahrávky, která by se měla realizovat ve studiích Českého rozhlasu na podzim.

Na Mezinárodním jazzovém festivalu v Praze v roce 1973 ve Smetanově síni viděli a slyšeli Novou syntézu jazzové legendy Oscar Peterson a Count Basie, letos je budou následovat návštěvníci Rock for People v Hradci Králové.

autor: Petr Vidomus
Spustit audio