Pixel – pražský koncert na ČRo Jazz

16. říjen 2014

Norské kvarteto Pixel propojuje desetiletími prověřenou nástrojovou sestavu se současným jazykem. V pražském Jazz Docku skupina v listopadu 2013 představila své druhé album We Are All Small Pixels. Záznam vystoupení nabídne stanice ČRo Jazz tuto sobotu v rámci pořadu Jazz Club.

Sobota 18. 10. ČRo Jazz 20:00 - 21:00: Jazz Club – záznam koncertu z klubu Jazz Dock, Praha (27. 11. 2013)

Dva dechové nástroje, kontrabas a bicí – sestava, kterou už na konci 50. let prověřil Ornette Coleman, je stále oblíbená a funkční. Absence harmonického nástroje přímo nabádá k svobodomyslnému hraní; přitom vyžaduje zkušené nebo alespoň nadprůměrně invenční hráče, kteří jsou schopni formu naplnit smysluplným obsahem. U nás se to daří například skupině Limbo, která vznikla před deseti lety, nebo kvartetu Points s rokem založení 2007.

Oproti oběma stále ještě mladým českým formacím je norská skupina Pixel batole. Vznikla totiž v roce 2011. Už o rok později jí však vyšlo debutové album Reminder, které se v její vlasti stalo malou senzací. Mladí Norové pochopili, že je třeba kout železo, a velmi brzy připravili druhou nahrávku s názvem We Are All Small Pixels. Představují se na ní jako hráči pevně zakotvení v colemanovské tradici, kteří však současně ke svým posluchačům promlouvají současnou řečí.

Skupinu v čele s kontrabasistkou Ellen Andreou Wang nejlépe charakterizují adjektiva pronikavý, ostrý, dynamický. Skladby se nesou velmi často ve svižném tempu, živě hraná rytmika jako by se inspirovala v postupech kvalitnější elektronické hudby (což v žádném případě neznamená, že by bicí hrály s nudnou pravidelností). Neplatí zde – tak jako u harmonicky plnějších sestav s pianem a/nebo kytarou –, že by některé nástroje pouze pokorně sloužily celku. Naopak, všichni hráči se derou do popředí a jedna expresivní pasáž střídá druhou.

Od colemanovského konceptu se Pixel liší dvěma zásadními detaily. Jedním z nich je rocková poučenost členů kapely. Vztah k rockové (a vlastně i zmíněné elektronické) hudbě, přiznaný či podvědomý, energii norské kapely ještě posiluje a dodává jí na důvěryhodnosti. Druhým bonusem je hlas kapelnice, která totiž vedle hry na kontrabas také zpívá. Z Pixelu coby instrumentálního kvarteta se tak rázem stává kvinteto se třemi melodickými nástroji – zpěv společně s trubkou a saxofonem vytváří nad energickou rytmikou harmonicky plný celek.

03008942.jpeg

Listopadový koncert v Jazz Docku, který proběhl v rámci Český rozhlas Jazz Festu, byl pro tuzemské posluchače prvním seznámením s norským kvartetem. Z živé nahrávky je slyšet nejen zmíněná energie a přímočarost, ale také fakt, že při vší své svobodomyslnosti a uvolněnosti Pixel hraje promyšlené skladby či spíše písně.

Pixel: Ellen Andrea Wang – kontrabas, zpěvJonas Kilmork Vemøy – trubkaHarald Lassen – saxofonJon Audun Baar – bicí www.pixelband.no Jazz Club je série koncertních záznamů, vysílaných každou sobotu od 20:00 na stanici Český rozhlas Jazz. Koncertní záznamy pocházejí buď z archivu Evropské vysílací unie (European Broadcasting Union), archivu Českého rozhlasu, nebo jde o záznamy již vydané na komerčně dostupných nosičích.

autor: Milan Tesař
Spustit audio