Robert Balzar: turné s novým bubeníkem a deska na dohled

17. duben 2015

Život je změna, ergo hudba je změna. Dlouhá léta držel Robert Balzar stabilní sestavu svého tria a zajišťoval tak empatii v souhře muzikantů. Ale jak říká jiný výborný basista Avishai Cohen, „výměna spolupracovníků bývá osvěžující a inspirující“. Přede dvěma lety se objevil za pianem Amerikou protřelý Jiří Levíček a nyní je metamorfóza dokonána nástupem bubeníka Kamila Slezáka.

Když se předloni, po dlouhých patnácti letech stability, začalo měnit obsazení tria, vysvětlil Robert Balzar v rozhovoru pro pořad Mozaika na ČRo Vltava: „Důvod byl, že nám trio trochu spinkalo“. Zdařilá alba Discover Who We Are (2013) a Vuja dé (2014), obě natočená v dubnu 2013 v newyorském Sear Sound Studio, kde místo zakládajícího člena Stanislava Máchy už hraje na klavír Jiří Levíček, dokazují, že spinkat přestalo. Ovšem změna plodí další změnu a jak jednou na baráčku vyměníte okna, musíte pokračovat střechou. Na dubnovém turné se můžeme přesvědčit, zda další inovace, tentokrát na postu bicích, opět zafunguje jako nakopnutí tvůrčích sil.

„V RBTriu došlo k další podstatné změně! Od 2015 je novým členem vynikající bubeník Kamil Slezák, který vystudoval Janáčkovu konzervatoř v Ostravě, pak následovalo pětileté studium (1999 - 2004) na Universität für Musik und darst. Kunst Wien u Prof. Fritze Ozmece. Od roku 2007 působí také jako pedagog na Janáčkově akademii múzických umění v Brně. Trio má nový, současný zvuk,“ představuje kapelník nového člena na svých webových stránkách.

03603766.jpeg

Dodejme ještě, že vedle Kamila Slezáka a předchozího dlouholetého člena Jiřího Slavíčka byl pro historii tria důležitý také bubeník evropského rozmachu Marek Partman, jehož hru zachycuje albový debut RBT z roku 1998 Travellling.

„Aktualizované“ Robert Balzar Trio má řádně našlápnuto. Co se týče koncertů, nezůstane jen u domácích dat. V květnu naváže na šňůru po Čechách a Moravě turné evropské, jehož zastávky zahrnují Brusel, Rotterdam, Amsterdam, Haag či Paříž. A nezůstane jen u živých vystoupení. „V tomto roce chystáme nové album s triem a také novinku s projektem Dan Bárta & Robert Balzar Trio,“ hlásí kontrabasista.

Turné nového Robert Balzar Tria:

16. 4. České Budějovice – Highway 61 17. 4. Přerov – klub Teplo 18. 4. Polička jazzfest (s Danem Bártou) 22. 4. Olomouc – Tibet 23. 4. Ostrava – Parník 24. 4. Boskovice – Zámecký skleník 25. 4. Praha – Agharta 28. 4. Písek – U Vavřiny 29. 4. Broumov – Klášter 30. 4. Praha – JazzDock

autor: Tomáš S. Polívka
Spustit audio