V Praze zahraje Herbie Hancock

21. květen 2015

Vyvrcholením letní jazzové sezony bude pražský koncert Herbie Hancocka. Věhlasný jazzový pianista vystoupí ve Foru Karlín 24. července, vstupenky jsou již v prodeji.

Hancockův koncert přichází nedlouho po brněnském vystoupení v Hale Vodova, o němž hudební publicista Milan Tesař napsal, že bylo „nepředvídatelné a strhující“. Zatímco v Brně vystoupil Hancock v kvartetu s kytaristou Lionelem Louekem, podle Pavla Peška z pořádající agentury Mania Promotion má jít tentokrát o čistě sólový recitál.

Hancock je nedílnou součástí jazzových dějin již od roku 1960. Jako člen jedné z nejvlivnějších jazzových kapel historie, druhého kvinteta Milese Davise, se Hancock stal jedním z průkopníků jazzové avantgardy. Jeho nahrávky ze 70. let (mj. s kapelou Headhunters) kombinovaly elektrický jazz, funk a rock do netradičního a neopakovatelného stylu, který dodnes ovlivňuje soudobou hudbu. Album Future Shock z osmdesátých let předznamenalo Hancockův vpád na území elektronické taneční hudby a nabídlo hned několik hitů včetně skladby Rockit. Ve stejném období pokračoval ve spolupráci s akustickou kapelou VSOP, který zahrnoval spoluhráče z kapely Milese Davise, Waynea Shortera, Rona Cartera a Tonyho Williamse.

Hancock získal Oscara za hudbu k filmu Round Midnight a čtrnáct cen Grammy, včetně té nejzásadnější za album roku pro nahrávku River: The Joni Letters a dvou cen Grammy v roce 2011 za CD Imagine Project. Mnohé jeho skladby včetně Canteloupe Island, Maiden Voyage, Watermelon Man a Chameleon, se staly moderními standardy a zásadně ovlivnily všechny styly moderní hudby.

autor: Petr Vidomus
Spustit audio