Za jazzem do regionů? Podzimní průvodce hladového jazzového posluchače

16. září 2016

John Scofield, Billy Cobham, Christian McBride… nejen tato tři jména dokazují, že na podzim se rozhodně vyplatí za jazzem vycestovat i do regionů. Jakoby se pořadatelé Echoes Of JazzFestBrno, Jazz Goes To Town nebo Jazzu bez hranic předháněli, kdo více rozmazlí své publikum.

Na své si přijdou nejen ctitelé „komorního“ jazzu, ale i pořadatelsky náročnějších big bandových projektů. Například plzeňský festival Jazz bez hranic propojí 3. října Buddy Rich Big Band, nositele odkazu legendárního bubeníka a kapelníka (loni se představili i na Prague Proms), s jazzovou sekcí Českého národního symfonického orchestru. Spolu zrekonstruují originální program Richova big bandu z roku 1966.

Big bandové eso v rukávu má i královéhradecký Jazz Goes To Town. Na 21. října pozval třináctičlenný nizozemský New Rotterdam Jazz Orchestra s brilantním kytaristou Antonem Goudsmitem (též hráčem The Ploctones, Estafest, New Cool Collective či hostem brazilectro projektu Zuco 103) coby sólistou. „Na pódiu odevzdávají pořádnou dávku energie. Jsou čerství, pružní a zábavní,“ napsal o big bandu respektovaný holandský deník de Volkskrant. Stejného večera navíc vystoupí i uznávaná norská, v Dánsku žijící zpěvačka a skladatelka Live Foyn Friis, která má za sebou i pozvání na pódium od Bobbyho McFerrina.

Buddy Rich Bigband tentokrát zahraje v Plzni, takto hrál v Praze roku 1984:
 
 

Milovníky starého dobrého swingu, ovšem s novou krví a moderním nápřahem, potěší hlavní hvězdy brněnského Moravia Music Festu, britské The Puppini Sisters. Ačkoliv dívčí trio zvolilo název na počest The Andrew Sisters a vokální harmonie pravověrně podřizuje tradičním swingovým zvyklostem, s nadhledem vypálí i stylové úpravy současných R&B hitů či rockových evergreenů. Uhranout dokáží „sestry“ i a capella, ovšem v Brně je podpoří jeden z nejlepších domácích big bandů, B-Side Band.

Velkorysou nadžánrovou orchestraci plánuje na závěr podzimní řady (16. 11.) také dramaturgie Echoes of JazzFest Brno. Ikonický francouzský akordeonista a hráč na bandoneon Richard Galliano vždy dokázal elegantně propojovat světy jazzu a klasiky, tanga i francouzských tradičních tanečních stylů. Ve spolupráci s Filharmonií Brno spojí Galliano do jednoho programu dílo dvou skladatelských osobností, které bychom vedle sebe jinak nenašli ani v čase, ani v prostoru. Wolfganga Amadea Mozarta a Ástora Piazzolly. Příjemně a dráždivě nezvyklá kombinace, že?

Oproti tomu Gallianovi krajané, akordeonista Vincent Peirani a saxofonista Émile Parisien, si během koncertu 26. 10. na stejném místě (Besední dům Brno) vystačí v duu. V komunikaci mohou vycházet jak ze společného alba Belle Époque (2014), tak z Peiraniho profilového titulu Living Being (2015), na kterém se Parisien taktéž podílel.

„Prvně jsme se potkali v roce 2009 v kvartetu bubeníka Daniela Humaira. Naše spolupráce v duu sice není dlouholetá, ale strávili jsme spoustu času společně na cestě. Jsme na sebe velmi silně napojeni. Když jsme spolu hráli poprvé, měl jsem pocit, že vystupujeme už aspoň dekádu! To se mi rozhodně nestává s každým, proto jsme se pustili do alba Belle Époque,“ vysvětlil Peirani v rozhovoru pro web LondonJazz, proč jejich souhra působí tak přesvědčivě.

Do Brna zavítá také akordeonista Vincent Peirani: 
 
 

Christiana McBridea není třeba zdejšímu publiku představovat, elitní kontrabasista u nás vystupoval několikrát a vždy zanechal vynikající dojem. V říjnu se stane ozdobou 33. Československého jazzového festivalu v Přerově.

Neotřesitelné postavení má u nás i John Scofield. Pokaždé přiveze něco nového, tentokrát svérázné úpravy countryových evergreenů v programu Country For Old Men, do kterého zapojil tak zvučné spoluhráče a dlouholeté partnery - „hammondkáře“ Larryho Goldingse (též Norah Jones, Robben Ford, Madeleine Peyroux…), baskytaristu Steva Swallowa (Gary Burton, Stan Getz, Pat Metheny, se Scofieldem natáčel už v roce 1981) a bubeníka Billa Stewarta (Pat Martino, Joe Lovano, Pat Metheny).

Představení nepotřebuje ani bubeník Billy Cobham, který se nechá 6. 11. v rámci Pilsen Jazz Live Series přilákat do Plzně. Vždyť někdejší člen Mahavishnu Orchestra a úspěšný sólista patří k největším legendám fusion. Přijede se svým evropským projektem, ve kterém figuruje například francouzský kytarový virtuóz Jean Marie Ecay (Dee Dee Bridgewater, Richard Galliano, Randy Brecker).

Nové album představí Dhafer Youssef v Trutnově a v Brně: 
 
 

Vítaným hostem je u nás také původem tuniský, ve Skandinávii působící zpěvák nadpozemského hlasu a virtuózní hráč na oud Dhafer Youssef. Pozvali ho jak pořadatelé trutnovského Jazzince (7. 11.), tak Echoes of JazzFestBrno (8. 11.). Když se u nás objevil v rámci Colours Of Ostrava 2013, publikum doslova uhranul. Letos v srpnu umělecký úspěch zopakoval, když zaháněl déšť v Českých Budějovicích.

Do rozsahu článku se nemohlo vejít zdaleka vše zajímavé. Snad ještě telegraficky vypíchněme českou premiéru velmi slibného britského objevu Sons Of Kemet, kapely sestavené z bývalých členů Polar Bear a Acoustic Ladyland, která proběhne 22. 10. v Hradci Králové na festivalu Jazz Goes To Town. Sons Of Kemet si vetkli za cíl „vrátit jazz k jeho africkým kořenům“. Nebo plzeňský koncert (29. 10.) australské, v Paříži žijící zpěvačky a pianistky Sarah McKenzie, často přirovnávané k Dianě Krall, které pomohl rozjet kariéru producent Brian Bacchus. Nebo celou řádku vystoupení JazzFestu v Karlových Varech a Sokolově (od 17. 9. až do 5. 11.).

Vybrané jazzové koncerty v regionech

3. 10. Buddy Rich Big Band & jazzová sekce ČNSO (Měšťanská beseda, Plzeň)21. 10. New Rotterdam Jazz Orchestra & Anton Goudsmit (Bio Central, Hradec Králové)22. 10. Sons Of Kemet (Novákovy garáže, Hradec Králové)22. 10. Christian McBride Trio (Městský dům, Přerov)26. 10. Vincent Peirani & Emile Parisien (Besední dům, Brno)29. 10. Sarah McKenzie Quartet (Velké divadlo, Plzeň)2. 11. John Scofield (Sono Centrum, Brno)6. 11. Billy Cobham Band (Měšťanská beseda, Plzeň)7. 11. Dhafer Youssef (Společenské centrum UFFO, Trutnov)8. 11. Dhafer Youssef (Sono Centrum, Brno)10. 11. The Puppini Sisters & B-Side Band (Sono Centrum, Brno)16. 11. Richard Galliano & Filharmonie Brno (Besední dům, Brno)

autor: Tomáš S. Polívka
Spustit audio