Jedinečnou chuť i zdraví prospěšné látky jasmínového čaje znali už ve staré Číně

29. duben 2024

Jasmín je doma v subtropickém Středomoří, ale i v našich podmínkách je vyhledávaným a oblíbeným keřem, který se dá pěstovat na zahradě i ve větších nádobách.  Jasmínové květy nejen omamně voní – dá se z nich připravit i chutný čaj.

Jasmínový čaj má vynikající antioxidační a protizánětlivé vlastnosti. Lidé, kteří tento dar přírody konzumují, mají silnější imunitní systém. Vysoký obsah minerálů a vitamínů v jasmínovém čaji totiž imunitu posiluje a chrání organismus před mnoha druhy virů a infekcí.

V tradiční čínské medicíně je jasmínový čaj už tradičně vyhledáván pro své léčivé účinky, a to především na oblast žaludku, jater a sleziny. Užívá se často i při průjmech či bolestech v podbřišku.

Jasmínový čaj doporučují léčitelé i ke zmírnění depresí, posílení sebevědomí, optimismu a k uvolnění emočního napětí.

V kosmetickém průmyslu nachází jasmín využití u suché, dehydrované neb křehké pleti. Pomáhá hojení, desinfikuje a zabraňuje infekcím a je skvělým pomocníkem proti ekzémům.

Správná příprava jasmínového čaje je taková, že dvě lžičky sušených květů přelijete 400 mililitry vody o 90 °C a louhujete tři minuty.

autor: Eva Bucharová | zdroje: google.cz , Fyziodomu.cz
Spustit audio

Související