Jednu kávu a kočičí zapředení, prosím! V Mnichově otevřeli kočičí kavárnu

Patříte k milovníkům koček? Rádi si hladíte jejich hebkou srst? Ale z nějakého důvodu nemůžete mít doma vlastní kočičku? Pak tu máme pro vás jeden tip. Při cestách po Německu se zastavte v Mnichově. Právě tam otevřeli kočičí kavárnu.

Kavárna Katzentempel, v češtině Kočičí chrám, nedaleko slavné mnichovské galerie Stará pinakotéka ještě září novotou.

„Před rokem mi přítelkyně dala k narozeninám cestu do Vídně. Tam jsem objevil první kočičí kavárnu v Evropě. Pět let jsem byl burzovním makléřem, což mne moc nebavilo. Hledal jsem něco nového,“ říká 31letý Thomas Leidner.

Vždy se prý chtěl zapojit do ochrany zvířat. Kavárna, která zároveň poskytne kočičkám z útulku nový domov, se mu jevila jako dobrý nápad.

„Ano, tenhle kocour má tři nohy. Jack se srazil s autem, ale už se mu vede dobře,“ ukazuje na zrzavobílého kocoura z ulice.

Ten se se svým postižením evidentně dobře vyrovnal. Lebedí si v jednom z mnoha pelíšků, které tu má k dispozici.

„Tady na palmě sedí Balou. Ten je náš nejmladší, je šestiměsíční. Je velmi zvědavý a podobně jako ostatní moc rád spí na palmě.“

Majitel kavárny Thomas Leidner

To už se slova ujímá studentka Iris. „Bydlím vedle na koleji, kde nesmíme mít žádná zvířata. Tohle považuji za výborný nápad. Mohu se tu mazlit s kočičkami a personál je velmi milý. Proto jsem se sem skoro přestěhovala,“ usmívá se.

Úřady byly vstřícné a nakonec vše klaplo

V kavárně zatím našli domov tři kocouři a jedna kočička Ayla. Thomas plánuje, že jim pořídí další do party. A co na to hygienici?

Čtěte také

„Není tu žádná mašina ani bar. Jídlo nosíme s poklopem, aby bylo vše čisté. Nebylo to jednoduché, trvalo to od října, ale úřady byly vstřícné. A nakonec vše klaplo,“ pochvaluje si Thomas. V jeho kavárna mají na jídelníčku vegetariánské a veganské jídlo, sendviče i nejrůznější druhy koláčů.

Je brzké dopoledne, do kavárny přesto přicházejí další hosté. Většina se o nové kavárně dočetla v místních novinách.

Jediná slečna v kočičí smečce Ayla

„O víkendu tu bylo 100 až 200 hostů a kočky si to užívaly. Jsou k lidem milé,“ dozvídám se.

Útočiště pro milovníky kávy a koček

Kromě Ayly jsou všichni britští krátkosrstí kocouři, tedy skutečně domácí přátelské plemeno. Na sedačce vedle mne Gizmo, údajně vůdce smečky, právě dovádí s gumovým balónkem. Některé návštěvnice si ho nadšeně fotografují. Kocourovi to evidentně nijak nevadí.

Čtěte také

„Kočky mají možnost se stáhnout, mají vzadu svou místnost. Mohou se rozhodnout, kam se vydají. Když se chtějí mazlit, přijdou, když ne, mají tu spoustu míst, kde si mohou v klidu lehnout a odpočívat. A když se podíváte, vypadají velmi šťastné,“ říká mi paní ze svazu ochránců zvířat. „Považuju to za výborný nápad.“

A tak lidé, kteří milují kočičky a dobrou kávu, našli v centru Mnichova společné útočiště.

autor: kls
Spustit audio