Jméno pachatele se nedozvíme, myslí si historik Kalous o znovuotevření případu smrti Jana Masaryka

31. říjen 2019

Úmrtí československého ministra zahraničí Jana Masaryka začne znovu řešit specializovaný Úřad pro dokumentaci a vyšetřování zločinů komunismu. Případ se otevírá na základě nahrávky policisty Vilibalda Hofmanna, na kterou upozornil Český rozhlas Plus.

Celý případ bude prověřován už popáté a podle historika z Ústavu pro studium totalitních režimů Jana Kalouse by další vyšetřování mohlo vést k přehodnocení některých údajů. Proto ho vítá. Myslí si ale, že nový přezkum jméno pachatele nepřinese.

Čtěte také

„Spíš se kloním k tomu, že by to mohlo odhalit souvislosti smrti Jana Masaryka. Těžko lze revidovat třeba pitevní protokol, ale na základě nových vědeckých poznatků a technologií, které dnes máme k dispozici, je možné dospět alespoň k názoru, jak to mohlo být,“ říká Kalous.

Přehodnocení se podle historika bude týkat hlavně první fáze vyšetřování. Vilibald Hofmann totiž na nahrávce mluví o jiné poloze těla. Při příjezdu do Černínského paláce byla jiná než jaká je zachycena na dokumentačních fotografiích místa činu.

Manipulovalo se s tělem?

„Byli tam příslušníci, kteří nafotili místo, tak jak bylo zachováno, i s tělem Jana Masaryka, nafotili byt… Potom ale byli příslušníci Kriminální ústředny odvoláni ministrem vnitra Václavem Noskem a věc převzala Státní bezpečnost (StB). Ta příslušníkům zabavila fotoaparáty a vrátila jim je prázdné,“ popisuje Kalous.

Někdejší ministr zahraničí Jan Masaryk byl 10. března 1948 nalezen mrtev pod oknem koupelny svého bytu v Černínském paláci.

Filmy pak StB vyvolala sama. Na fotografiích, jak je známe, leží tělo ministra zahraničí na zádech. Podle výpovědí některých očitých svědků ale bylo nalezeno na boku.

Badatelka Václava Jandečková na základě těchto informací naznačuje, že mohlo jít o jakési divadlo, kdy bylo tělo nafoceno dodatečně. Kalous ale upozorňuje, že místo činu mohlo být jednoduše nafoceno až po ohledání zesnulého. „To je teď předmětem zkoumání,“ uzavírá historik.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.