Kaufmann má hlasový klid, ale naštěstí existují nahrávky

7. listopad 2016

Jonas Kaufmann, mezi světovými pěvci současnosti nejžádanější jednička, má od letošního září hlasový klid, a to zřejmě nejméně do příštího června. Stanice Vltava v sobotu v Operním večeru nabízí záznam letošního jarního mnichovského představení Wagnerových Mistrů pěvců norimberských, v němž byl ještě při síle.

Vysíláme 12. listopadu v 19:00.

Kaufmann musel odříci na neurčitou dobu, určitě pro celou tuto sezónu, všechny termíny. Naposledy vystoupil 12. září v neapolském Teatro San Carlo, když představoval své zatím poslední CD Dolce vita s italskými písněmi. Sedmačtyřicetiletý sólista byl v posledních letech jedinečný tím, že – a také jak – zpíval jako jeden z mála velké role italského, německého i francouzského repertoáru: stejně tak Verdiho, Pucciniho a Bizeta jako Wagnera. V Londýně v Covent Garden by měl 21. června 2017 poprvé zpívat náročnou úlohu Otella, k níž dospěje jen málokterý z tenoristů.

Čtěte také

Kaufmann podle bonmotu jednoho kritika dovede zazpívat jakoukoliv tenorovou úlohu lépe než kterýkoliv jiný současný tenorista. Na plakátech na sebe upozorňuje uhrančivou vizáží připomínající Jihoevropana, ale ještě neskonale víc o sobě dává vědět temným hlasem, schopným nejen suverénního zvládnutí dramatických a hrdinných poloh, ale ve vzácné šíři také nádherně klenutého italského belcanta i francouzské lyriky, tedy romantické přesvědčivosti plné velkých vášní.

Podívejte se na trailer k premiéře opery Mistři pěvci norimberští 16. května 2016:

Mistři pěvci norimberští, velká vlastenecká romantická opera Richarda Wagnera, svými satirickými a komickými prvky v jeho díle ojedinělá, líčí středověké pěvecké a básnické klání. Jejím hlavním hrdinou je historická postava Hanse Sachse, ale neméně důležitou rolí je také Walter Stolzing, který zápas „mistrů pěvců“ vyhraje a získá ruku své vyvolené. Právě v této hlavní tenorové roli exceloval v Bavorské státní opeře Kaufmann. V roli Sachse s ním na jevišti dominoval basista Wolfgang Koch. Velkým magnetem operního záznamu z nabídky Eurorádia je také dirigent Kirill Petrenko, umělecký šéf mnichovského divadla a budoucí šéfdirigent Berlínských filharmoniků.

autor: Petr Veber
Spustit audio