Když jste v Syndikátu, jste členem rodiny.

21. duben 2017

Nahrávka World Tour kultovního Zawinul Syndicate byla natočena před dvaceti lety.

Původem rakouský pianista Joe Zawinul toužil už od mala najít svůj osobitý zvuk. Ať to bylo třeba experimentováním s registry akordeonu, s elektrickým pianem Wurlitzer v kvintetu Cannonballa Adderleyho, s preparovaným klavírem, prvními syntezátory ve skupině Weather Report nebo při komponování symfonie Příběhy Dunaje.

Tato Zawinulova hledačská cesta vygradovala právě s jeho vlastní formací Zawinul Syndicate. Ve spolupráci se svým synem Ivanem dal dohromady impozantní syntezátorovou soustavu, která mu umožnila disponovat nepřebernou sbírkou zvuků.

Syntezátor vnímal jako svébytný nástroj, vyžadující specifickou techniku hry. Tovární rejstříky pro něj byly málo. Modifikoval je vždy podle svého vkusu a řadu zvukových barev také získal samplováním. Osobitostí oplýval i Zawinulův zpěv pomocí vocoderu. Při improvizacích a skládání se pak například rád bavil tím, že hrál na zrcadlově převrácenou klaviaturu.

„Když jste v Syndikátu, nejste jen členem kapely, jste členem rodiny,“ vysvětloval kdysi. Jeho hudební rodina postupně zahrnula muzikanty z různých koutů světa a posunula tak hudební syntézu započatou Weather Report zas o krok dál.

Zawinul dokázal ve spolupráci s řadou talentovaných muzikantů vytvářet hudbu bez hranic – strhující směs jazzu, etnické i elektronické hudby, funky nebo rocku, opřenou o nezkrotný groove.

Dubnové vydání Worldbeatu jsme věnovali ukázkám z živého alba nazvaného World Tour z roku 1997, které víc než dobře ilustruje neobyčejnou sílu Zawinulova Syndikátu a jeho živých vystoupení.

Vedle originálních hudebních nápadů kapelníka ji měli na svědomí samozřejmě také ostatní přizvaní muzikanti. Při nahrávání této desky to byli veteráni Weather Report – baskytarista Victor Bailey a perkusionista Manolo Badrena – ale také nové Zawinulovy objevy: kamerunský basista a zpěvák Richard Bona, brooklynský kytarista Gary Paulson a bubeník původem z Pobřeží slonoviny Paco Sery.

 

Spustit audio